Segítsünk a horvátországi földrengés károsultjainak! – A szombathelyi karitász felhívása

Hazai – 2020. december 31., csütörtök | 19:10

Szombathely testvérvárosa, a horvátországi Sziszek, valamint Glina település is súlyos károkat szenvedett a december 29-én, kedden történt földrengés során. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász várja az anyagi támogatást segélyszállítmányához.

Földrengések sorozata sújtja Horvátország több települését. A legutóbbi rengések epicentruma a mintegy 25 ezer lakosú Petrinjánál volt. A fél város kedd óta romokban hever. A közeli faluban, Majske Poljanéban több áldozata is volt a katasztrófának – eddig összesen hét halottról szólnak a híradások. A legfiatalabb áldozat egy 12-13 éves kislány Petrinjából.

Szombathely testvérvárosa, Sziszek, mely püspöki székhely és Glina település is súlyos károkat szenvedett. A sziszeki kórházat csaknem teljesen evakuálták. Az első felmérések alapján mintegy ötezer gyerek marad iskola nélkül, mert öt iskolaépület teljesen megrongálódott, kilenc jelentős felújítással majd még rendbe hozható, és tizenhárom maradt működőképes.

Emberek ezrei maradtak fedél nélkül. A közüzemi szolgáltatások – értelemszerűen – sok helyen szünetelnek, tehát az új év küszöbén sok háztartásban nincs vagy csak alkalmi módon működik a világítás és a fűtés. Az első, hétfői rengést követő 58 órán belül 66 földrengést rögzítettek a szeizmológusok, és további rengésekkel is számolnak.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász várja az anyagi támogatást a helyszínre küldendő segélyszállítmányához. A szervezet munkatársai a szükségletek vonatkozásában felvették a kapcsolatot a sziszeki püspökség karitászával. Az első rendkívüli segély már január 2-án indul a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász központjából.

Amit várnak:
PB-palackos Szieszta kályhák, evőeszközök, sok-sok takaró, aggregátorok, valamint konzerv élelmiszerek, melyeket azonnal lehet fogyasztani.

Ahova vinni lehet:
Január 4-től a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász központjába, a Hollán Ernő utca 14.-be reggel 7 órától 17 óráig.

Pénzadományt erre a számlászámra lehet küldeni:
Bankszámlaszám: 11747006-20120894-00000000
Adószám: 19247665-1-18
Székhely: 9700 Szombathely, Hollán Ernő utca 14.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Vatican News; Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria