Sergio Di Stefano: Pio atya

Kultúra – 2017. augusztus 20., vasárnap | 15:01

Az olaszországi San Giovanni Rotondo kapucinus kolostorában élt és meghalt Pietrelcinai Szent Pio atya (1887–1968) neve fogalom a katolikus hívők számára, története a 20. század misztikájának önálló fejezete. Számtalan róla szóló könyv mellett több film is feldolgozta életútját.

Sergio Di Stefano ezúttal rajzfilmet készített a hívek által már életében szentként tisztelt, stigmatizált kapucinus szerzetesről. Az Etalon Kiadó gondozásában megjelent DVD egész estés családi mozi, tizenkét éves kortól minden korosztály számára igazi lelki élmény.

A szegény paraszti családba született Francesco Forgione már egészen kisgyermekkorától kezdve érezte az Úr hívását, s megfogadta, hogy mindvégig követni fogja Krisztust. Soha nem akart más lenni, csak szerzetes pap, Isten hűséges szolgája. Di Stefano alkotása a műfaj szabályainak megfelelően képregényszerűen, de nem felszínesen mutatja be Pio atya életét, felvillantva annak főbb mozzanatait, így a gonosz szellem fenyegetését, hogy soha nem szabadulhat tőle, legfőbb célja, hogy megszerezze a lelkét. Az Istennel folyamatosan párbeszédet folytató szerzetes azonban minden kísértésnek ellenáll, soha, egyetlen pillanatra sem inog meg.

Pio atyát egész életében végigkísérik a csodák. Tüdeje gyenge, s emiatt nemcsak szerzetesi hivatása kerül veszélybe, de az orvos szerint már az is csoda, hogy életben van. Az Úr kegyelméből azonban felépül, és a San Giovanni Rotondo-i hívek lelki támasza lesz, hosszú évtizedeken keresztül. Lényéből szeretet sugárzik, szentségi híre gyorsan terjed, ezért egész Olaszországból özönlenek hozzá a zarándokok. Meg kell küzdenie az egyházi és a világi elöljárók akadékoskodásával, helyenként rosszindulatával is, így többen kétségbe vonják, hogy valóban megkapta-e Krisztus sebeit, nem pedig ő maga idézte ezt elő magának mesterséges úton, szenzációhajhászásból. Pio atya magára veszi Jézus szenvedéseit: „A te sebed az enyém, a te fájdalmad az enyém, mindig is a te szerény szolgád maradok.” Ez pedig azt jelentette, hogy egyformán enyhítette a szenvedők testi és lelki ínségeit, attól függően, mire volt szükségük a nagy nyomorúságban élő híveknek.

Túl azon, hogy Pio atya megkapta Istentől a gyógyítás adományát, a bilokáció – egyszerre két helyen való tartózkodás – kegyelmében is részesült. A film egyik jelenetében meglátogatja a börtönben lévő Mindszenty József bíboros, hercegprímást, s magával viszi a szentmise bemutatásához szükséges kellékeket. Fogvatartói ugyanis megtiltották a bíborosnak, hogy misét mutasson be. Szerepel a filmben több csodás gyógyulás is, egy vak kislány visszanyeri a szeme világát, egy béna gyermek újra jár. Visszanyeri egészségét az a négygyermekes, az orvosok által gyógyíthatatlannak tartott családanya is, akiért Pio atya Karol Wojtyła – a későbbi II. János Pál pápa – kérésére imádkozik az Úrhoz.

A film egyik legmegrázóbb jelenete, amikor egy zokogó férfi gyakorol bűnbánatot: bevallja, hogy mindig gyűlölte az anyját, halálát kívánta, meg is akarta ölni, de mielőtt ezt megtette volna, az asszony meghalt. Pio atya feloldozza a lelkében összeomlott fiút, de figyelmezteti: ne tőle, hanem Istentől kérjen megbocsátást.

Pio atya életének egyik legnagyobb cselekedete a számtalan csodatett megtétele mellett, hogy a hívek adományaiból létrehozta a Szenvedések Enyhítésének Házát, mert világosan látta: „Sok szenvedés van a világban, és az irgalmas szamaritánus kevés.” Ezen kevesek egyike volt pietrelcinai Pio atya, a tevékeny szeretet képviselője, az imádság és a másokért önként vállalt szenvedés embere. Ahogy ez ebből a derűt és szeretetet sugárzó rajzfilmből is egyértelműen kiderül.

Pio atya

(Olasz rajzfilm, 91 perc)

Rendező: Sergio Di Stefano
Forgatókönyvíró: Clelia Castaldo
Fényképezte: Michael J. Davis
Zene: Paolo Zavallone, Guido De Gaetano
Kiadja és forgalmazza: Etalon Film Kft.

Fotó: Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria