Sok fiatalt várnak a Szatmárnémetiben tartandó katolikus ifjúsági találkozóra

Külhoni – 2018. július 12., csütörtök | 11:18

Ezerkétszázötven fiatal érkezik július 25-én az ország minden katolikus egyházmegyéjéből Szatmárnémetibe, az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozóra – tájékoztatott Józsa János, a szatmári egyházmegye sajtóreferense.

A romániai katolikus ifjúság legfontosabb, háromévente megrendezésre kerülő rendezvényének, az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozónak (OKIT) ad otthont július 25. és 29. között a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye. A találkozóra 1250 fiatal érkezik, mindegyik római katolikus és görögkatolikus egyházmegyéből jönnek, és öt napon keresztül Szatmárnémeti vendégszeretetét élvezik. A résztvevőket hetvenöt önkéntes segíti a különböző egyházmegyékből, illetve hatvan fiatal a Máltai Szeretetszolgálattól, de vannak olyan feladatok, amelyeket szatmári családok vállaltak el.

A rendezvények központi helyszíne a Kossuth-kert lesz, de meglátogatnak majd szatmárnémeti templomokat, szeretetszolgálat-intézményeket, karitatív karizmával is rendelkező szerzetesrendeket; a város közterületein is fel-felbukkannak ottlétük során.

A fiatalok július 25-én, szerdán érkeznek és aznap este hét órától a Kossuth-kertben a hivatalos megnyitóval veszi kezdetét az OKIT: köszöntik a fiatalokat, akik közösen imádkoznak, eléneklik a találkozó himnuszát; majd a The Phoenix SM koncertjén „oldódnak”. Másnap reggel felvonultatják az egyházmegyék szimbólumait, és meghallgatják az első katekézist.

A három napot külön témák határozzák meg – bűnbánat, szeretetszolgálat, majd identitás. A katekéták mindig az adott nap témájából, illetve az OKIT mottójából – „Ne félj Mária! Kegyelmet találtál Istennél” (Lk 1,30) – merítenek előadásaik felépítésében.

A találkozó minden napján lesz püspöki szentmise – rítust és beszélt nyelvet figyelembe véve három helyszínen: csütörtökön és pénteken délután fél 6-tól, szombaton délelőtt 11 órától a székesegyházban tartják a magyar nyelvű római katolikus szentmisét; a román nyelvű római katolikus szentmise a Kálvária-templomban, a görögkatolikus Szent Liturgia a Szent Mihály és Gábriel arkangyalok-templomban lesz. Vasárnap a fiatalok közösen vesznek részt szabadtéri szentmisén, melyet Miguel Maury Buendía pápai nuncius mutat be a Kossuth-kertben. A szentmisékre szeretettel várják a híveket – életkori megkötés nélkül.

Az OKIT programjában közös imák, bűnbánati liturgia és szentségimádás is szerepel. A résztvevők választhatnak alternatív tevékenységek közül is: többek között kézműves-foglalkozásokon, szabadidős és sportprogramokon, kulturális túrákon vehetnek részt; szeretetszolgálati, segítő feladatokat vállalhatnak.

Pénteken 15 és 18 óra között a város három pontján – a megyei múzeum előtti téren, a régi központ parkjában és a Coposu-sétányon – villámcsődülettel, azaz flashmobbal készülnek; a Neokatekumenális közösség is csatlakozik hozzájuk közterületi missziós szolgálattal, énekkel és imádsággal. Pénteken tehát biztosan, de más napokon is sokszor találkozhatnak OKIT-sapkás, -pólós vidám fiatalokkal a Szatmárnémeti központjában sétálók.

A program kínálata színes, a szervezők a partnerekkel együtt igyekeznek mindent megtenni, hogy a találkozóra érkező vendégek jól érezzék magukat, és a Szatmárnémetiben töltött imádságos idő jó tapasztalatait vigyék haza közösségeikbe.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria