Somorjai Ádám kötete Kelemen Krizosztom pannonhalmi főapát emigrációs éveiről

Kultúra – 2014. augusztus 23., szombat | 10:08

Kelemen Krizosztom pannonhalmi főapát utolsó, Nyugaton töltött éveit dolgozza fel tudományos igényességgel Somorjai Ádám bencés szerzetes legújabb könyve – közli Rábai László.

A Kelemen Krizosztom pannonhalmi főapát emigrációs évei (1947–1950). Különös tekintettel a Magyar Bencés Kongregáció jogfejlődésére címmel, a METEM gondozásában megjelent kötet írásakor a Vatikáni Államtitkárságon dolgozó szerző alaposan utánajárt a vonatkozó forrásoknak. Kutatott Rómában, a vatikáni levéltárakban, elment az 1953-ban alapított brazíliai Szent Gellért Apátság és az 1958-ban létrehozott kaliforniai Woodside Priory levéltárába, a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményeiben és más bencés levéltárakban is kutatást folytatott.

A kiadvány azonban nem csupán történész szakkörök számára készült, alcíme szerint az idén fennállásának 500. évét ünneplő Magyar Bencés Kongregáció jogfejlődésére is rávilágít, ugyanis a centralizált hazai hagyományt először az amerikai kontinensen alapított új házak megjelenése reformálta meg, utat adva a szemünk előtt folyó új, decentralizált rendnek, amelyben önálló monostorok jöttek létre (Tihanyban és Győrött).

Ennek a jogfejlődésnek a hőskorát vizsgálja a kötet, amelyben szó esik Kelemen Krizosztom főapát 11 lemondási kísérletéről és élete végén történő reaktiválásáról, az alapítási tervekről Brazíliában és az Egyesült Államokban, illetve a magyar bencések nyugati jelenlétéről Párizsban és Rómában.

A főapát utazásait több térképen (Sasi Attila munkája) és kronológiai rendben is végig lehet követni, a kötet borítóját és képmellékleteit Ducki Tomek grafikus alakította ki.

Somorjai Ádám egyháztörténeti munkája kapható a METEM-nél (www.heh.hu), a Bencés Kiadónál és a Pannonhalmi Főapátság Könyvszolgálatánál.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria