Sportolók zarándoklata és fogadalomtétele Częstochowában

Kitekintő – 2018. június 12., kedd | 22:19

A lengyel nemzeti kegyhely, Jasna Góra mindennapjainak sajátos színfoltját képezik az általában évente megrendezett országos szakmai találkozók és zarándoklatok. A sportolók idei, 28. Jasna Góra-i zarándoklatukon, június 9-én adtak hálát sikereikért, eredményeikért.

A világbajnokság előtt külön imádkoztak a lengyel labdarúgó-válogatottért. A résztvevők között az iskolai sportklubok képviselői és edzőik mellett tapasztalt versenyzők és olimpikonok is voltak.

A Jasna Góra-i zarándoklat alkalmából jelent meg a Mistrz (Mester) sportmagazinban Arkadiusz Milik tanúságtétele, amelyben a labdarúgó kiemeli, hogy az Istenbe vetett hit nagyon fontos számára, és nagy hatással van az életére. „Mindennap imádkozom, és tudom, hogy Isten segít a pályán. Nem szégyellem a hitemet” – olvasható a cikkben. Arkadiusz Milik hangsúlyozza, hogy a siker receptje a rendszeres munka. „Magam is meggyőződtem erről. Minden fiatalnak azt tanácsolom, hogy dolgozzanak keményen. Nagyon fontos az elszántság és a kemény munka az edzéseken” – állítja a lengyel válogatott labdarúgó.

A zarándoklatot, mint minden évben, idén is a Lengyel Köztársaság Katolikus Sportegyesülete szervezte. Az egyesület legfontosabb feladatai közé tartozik a keresztény nevelés, valamint a szegény családokból származó gyerekek és fiatalok támogatása sportképességeik fejlesztésében – nyilatkozta Tomasz Kośny atya. Az anyagi források biztosítására többek között jótékonysági árveréseket szerveznek. A közeljövőben bocsátják árverésre például a lengyel labdarúgó-válogatott tagjai által aláírt mezt. A bevételt a fiatal sportolók nyári pihenésére fordítják.

Arkadiusz Milik

A labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban Tomasz atya sajnálatát fejezte ki, amiért a válogatott tagjai nem vehettek részt a zarándoklaton, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy lélekben így is velük vannak. „…a legjobb helyezést kívánjuk nekik. Úgy látjuk, hogy a csapat jól felkészült, nagyszerű edzőjük van, és igazán családias közösséget alkotnak. Nagyon sajnáljuk, hogy nem vehetnek részt ezen a Jasna Góra-i zarándoklaton, bár meghívtuk őket. Kuba Błaszczykowski nagyon szeretett volna eljönni, de ez egyszerűen fizikailag lehetetlen volt, tekintettel a csapatra, az előkészületekre. Mi mindenképp imádkozunk értük, hiszen nagyszerű emberek, és sok jó példával szolgálnak számunkra.”

A zarándoklat csúcspontja a szentmise és a fogadalomtétel volt a Fekete Madonna kegyképe előtt, amelyben a sportolók kötelezték magukat a becsületes és szorgalmas készülésre az edzéseken, valamint a fair-play elveinek betartására.

A sport általi nevelés lehetőségeit nemcsak a fiatal sportolók értékelik, de nevelőik is, akik igyekeznek a fair-play, az egészséges rivalizálás szellemét elültetni a fiatalokban. Az évenként megrendezett zarándoklat egyben alkalom az egyesület tevékenységének értékelésére, az év során kiemelkedő tevékenységet nyújtott edzők, versenyzők, támogatók elismerésére.

A katolikus sportegyesület nagy hangsúlyt fektet a sportolók mellett az edzők, a sportszakemberek és a szurkolók lelkipásztori gondozására is. Lelkigyakorlatokat, lelkinapokat, formációs találkozókat, zarándoklatokat és más találkozókat szerveznek számukra. Céljuk, hogy a sport világát átitassák az evangéliumi és keresztény értékekkel.

Fordítás: Koncz Éva

Forrás és fotó: EKai

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria