Szabadtéri istentiszteletekkel vette kezdetét Berlinben az evangélikus egyházi napok

Kitekintő – 2017. május 25., csütörtök | 19:55

Három nagy szabadtéri istentisztelettel nyitották meg május 24-én, szerdán este a német evangélikus egyházi napokat (Kirchentag) Berlinben. A vasárnapig tartó rendezvénysorozatot a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója alkalmából, „Aki reám tekint” mottóval szervezték meg.

1949 óta, kétévente rendezik meg a német evangélikus egyházi napokat (Der Deutsche Evangelische Kirchentag), minden alkalommal más városban.

Az idei, immár 36. alkalommal megszervezett programsorozatot május 24. és 28. között Berlinben és Wittenbergben tartják. „E találkozó mindannyiunkat arra hív, hogy úgy tekintsünk egymásra, ahogy Isten lát minket” – fogalmazott a házigazda, Markus Dröge berlin-brandenburgi evangélikus püspök a német parlament épülete, a Reichstag előtt elhangzott igehirdetésében. „Isten lát minket, és mi Isten szerető szemével látjuk a világot” – hangsúlyozta.

A szervezők híradása szerint a szabadtéri nyitó istentiszteleteken hetvenezren vettek részt – negyvenezren a Reichstag épülete előtt, húszezren a Brandenburgi kapu előtt, tízezren pedig a gendarmenmarkti szertartáson. A közös imádságok során a közelmúltban történt manchesteri terrortámadás áldozatairól is megemlékeztek.

A vasárnapig tartó evangélikus találkozón a tervek szerint összesen 2500 program várja az érdeklődőket. A szervezők több mint százezer résztvevővel számolnak.

A rendezvénysorozat egyik csúcspontjaként május 25-én, csütörtökön délelőtt a német főváros jelképének számító Brandenburgi kapu előtt szabadtéri pódiumbeszélgetést tartottak Angela Merkel német kancellárral és Barack Obama volt amerikai elnökkel „Felelősséggel hazánkért és a világért” mottóval, több tízezres közönség előtt. Egy, az evangélikus napok alkalmából szervezett fogadáson a német kancellár arra bátorította a keresztényeket, hogy nyíltan vállalják a hitüket. Kifejtette: Luther Márton „a világos beszéd, az egyértelmű elvek” embere volt. A reformáció elindítójának életében is háborúk, erőszak és éhínség dúlt a világban, Luther válasza azonban nem a kishitűség vagy a kétségbeesés volt, hanem a hit lényegéhez való visszatérés – hangsúlyozta Angela Merkel.

A szerda esti nyitó istentiszteleteket követően a berlini egyházközségek minden résztvevőt arra hívtak, hogy kapcsolódjanak be „a találkozások estéje” címmel meghirdetett belvárosi rendezvénysorozatba. A Reichstag épülete és a Gendarmenmarkt között tíz színpadon zenei és interaktív programok zajlottak; több mint 330 egyházi és egyházközeli szervezet, csoport mutatkozott be a különböző standokon. Az esti programokon összesen körülbelül kétszázezren vettek részt.

Heiner Koch berlini érsek köszöntőszavaiban kiemelte: Berlin nem istentelen város, ahogy sokan állítják. „Isten azok szemén keresztül lát minket, akik gyakorta úgy tűnnek, mintha nagyon távol lennének egyházainktól és örömhírétől” – fogalmazott a német főváros katolikus főpásztora. A keresztények egységére vonatkozóan kifejtette: „Isten látja közös utunkat egymással, egymás felé. Miért ne valósulhatna meg az, amit sokan közülünk alig tartanak lehetségesnek, hogy újra egyek legyünk?”

A 36. Német Evangélikus Egyházi Napok ünnepi istentisztelettel zárul május 28-án Wittenbergben, ahol Luther Márton 1517-ben elindította a reformációt.

Forrás: Kathpress.at

Fotó: Evangelisch.de

Magyar Kurír
(gj)

Kapcsolódó fotógaléria