Szakmai konferenciát tartottak a katolikus nevelésről Debrecenben

Hazai – 2015. november 30., hétfő | 14:40

November 27-én második alkalommal rendezte meg „Tettel, SzereTettel” című konferenciáját Debrecenben a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi csoportja.

 


A konferencián elhangzott előadások célja a krisztusi felebaráti szeretet emberi kapcsolatokban, a neveléstudományokban, a nevelés gyakorlatában elfoglalt helyének, illetve az egyház nevelésben betöltött szerepének bemutatása volt.

Erdei Sándor, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) debreceni csoportvezetője bevezetőjében Bosco Szent János pedagógiáját állította követendő példaként mindenki számára a keresztény nevelésben. Hangsúlyozta, hogy gyermekeink nevelésében a legfontosabb Jézus szeretetparancsának („Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Szeresd felebarátodat, mint saját magadat” – Mt 22,37–39) alkalmazása.

Erdei Sándor ezután bemutatta a KÉSZ tagjainak közreműködésével a szervezet létrejöttének 25. évfordulójára készült emlékkötetet, amelyből egy példányt átadott a konferencián részt vevő Palánki Ferencnek, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspökének is.

A főpásztor, folytatva Erdei Sándor gondolatmenetét, Barsi Balázs ferences szerzetest idézte: „Legyetek jók, mert tudtok.” Palánki Ferenc hozzátette, hogy igyekeznünk kell minden emberben elsősorban a jót keresni.

Ezt követően Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nyitotta meg a konferenciát. Az államtitkár utalt a háromszáz évvel ezelőtti viszonyokra, amikor az adó húsz százalékából tízet az egyháznak, tízet pedig a földesúrnak kellett fizetni. Mint mondta, amit az egyháznak fizettek az emberek, abból iskolák, kórházak, szociális intézmények, templomok jöttek létre, amelyeket aztán államosítottak, de nagy részük mára visszakerült az egyház tulajdonába.

Az egyházi intézmények kapcsán mindig előtérbe kerül a keresztény identitás kérdése. Az elmúlt évtizedekben identitásvesztés jellemezte Európát, pedig egyetlen országnak, civilizációnak sem lehet célja az identitásnélküliség, mert az nem vezet sehová. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az európai identitás nagyjából egy időben alakult ki a kereszténységgel, hiszen minden, ami európainak mondható, ami a hagyományokkal, a kultúrával, a társadalommal, a közigazgatás szervezetével kapcsolatos, azt a kereszténység hozta létre.

A kereszténység továbbvitele tehát fontos – mondta el az államtitkár, majd szintén Barsi Balázsra hivatkozva hozzátette: Az ateista ember csak három másodpercig létezik, három másodperc múlva materialistává változik. A mai társadalomban megváltoztak az értékek, és óriási annak a kísértése, hogy túlfogyasztói társadalommá váljunk. Míg államalapító Szent István király minden tizedik faluban templomot építtetett, most minden tizedik település bevásárlóközpontot épít, mert abban keresik az emberek az értékrendet. Tudatosítani kell bennük, hogy a pénzen túl más értékekre kell figyelni, amit pedig tettekkel tudunk kifejezni, abban a szeretet legyen a mérce – hangsúlyozta a politikus.

A konferencia fő előadását Uzsainé Pécsi Rita, a Joseph Kentenich által alapított Schönstatti apostoli mozgalom tagja tartotta a hatékony nevelés pedagógiájáról, az érzelmi intelligencia témájára fókuszálva. Az előadó többek között azt hangsúlyozta, hogy az érzelmi intelligencia – amit hosszú ideig nem kutattak a neveléssel foglalkozó tudományok –, kiemelt szerepet játszik a nevelésben.

Pécsi Rita elmondta, hogy a teremtés folyamán megszámlálhatatlan készséggel rendelkezik az ember, ami nem fejlődik ki magától, kell hozzá a törődés, a gondozás. Az iskolák 92%-a még ma is az ember értelmi intelligenciájára koncentrál, míg egy fejvadász cég három napig csak az érzelmi intelligenciát méri, amiből kiderül, hogy például tud-e valaki dönteni, irányítani, váratlan helyzeteket megoldani.

Ezt követően az elhangzottak gyakorlati megvalósulásáról szólt Ivanics M. Andrea SSND, a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya debreceni házfőnöknője, a Svetits Katolikus Intézet igazgatója Törd meg az élet kenyerét – Az iskolanővéri nevelés lényege, szellemi bátorságra nevelés és szívképzés címmel, valamint Andrásfalvy János SDB, a szalézi rendi kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium igazgatóhelyettese az intézmény nevelési módszereiről, azok gyakorlati megvalósításáról beszélt.


Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria