Szakmai napot tartott a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász

Hazai – 2017. március 18., szombat | 15:00

Szakmai napot rendezett március 11-én Debrecenben a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász. Számos önkéntes, illetve pap gyűlt össze a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban.


Kocsis Fülöp érsek-metropolita az önkéntesség kapcsán úgy fogalmazott: ezt a munkát nem lehet Isten nélkül végezni. „Amit egynek a legkisebbek közül tettetek, azt nekem tettétek.” Jézus így azonosítja magát a másik emberrel. Vannak viszont, akik azt mondják: én nem Jézusért, nem is a jutalomért, hanem a másik emberért akarok segítőkész lenni. Viszont az Isten indítja el bennünk a jó lelket, és hálát adhatunk azért, hogyha az Isten jótettekre buzdít minket. A jótetteket azonban nem lehet az Isten nélkül véghezvinni, a filantróp eszmék ugyanis csak ideig-óráig tartanak.


Az emberi felbuzdulások, hogy segítsünk egymásnak, egy ideig tartanak csak, mert emberiek és ezért végesek. Ha csak erre alapozom a jó tetteimet, akkor el fog fogyni az erőm. És egy ponton túl, amikor már nem értékelik a munkámat, azt mondom, hogy hagyom az egészet, nem csinálom tovább. Ha viszont Jézust látom a másikban, akkor végtelen erőre teszek szert – fogalmazott Kocsis Fülöp.


Előadást tartott Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója is. Mint mondta, „A Karitász egy óriási nagycsalád. Aki már benne van, az a világ legnagyobb segélyszervezetének a részesévé vált.”

A Katolikus Karitász 165 országban van jelen, 24 millió embernek segítenek évente, 625 ezer önkéntese van és 440 ezer munkatárssal dolgozik. A segélyszervezet éves segítségének becsült értéke 5,5 milliárd amerikai dollár. „Úgy kell elképzelni a Karitászt, mint egy nagy puzzle kirakót. Ha összerakjuk, akkor látszik, hogy milyen sokan vagyunk benne, és milyen sokat tesz érte mindenki” – mutatott rá Árvai Ferenc.


A meghívott vendégek között volt még Kristóf Imre, a Legott Görögkatolikus Mentőcsoport vezetője is, aki az elmúlt évek mentőmunkálatairól tartott fényképes beszámolót. A csapat ugyanis járt Albániában, Erdélyben, Korfun, Nepálban és Ecuadorban is. A veszélyhelyzet, a katasztrófa – legyen az árvíz, belvíz, vörösiszap vagy földrengés – felszámolásához a hivatásos szervezetek munkájának támogatására és széleskörű összefogásra van szükség. Ebben nyújtanak segítséget az önkéntes szervezetek, mint például a Legott.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria