A Föld mint a csodálkozás helye – továbbképzés hitoktatóknak, pedagógusoknak Nagyváradon

Külhoni – 2017. február 23., csütörtök | 11:50

Február 17–19-e között egységes értelemorientált pedagógiai képzést tartottak a hitoktatóknak, egyházi iskolai tanítóknak, óvodapedagógusoknak, valamint a módszer iránt érdeklődőknek a nagyváradi Posticumban. A valláspedagógiai továbbképzést Franz Kett és Cyril Havel vezették.


Három fő témát dolgoztak fel a csoportos foglalkozásokon: a Föld mint az élet helye, a Föld mint a csodálkozás helye, valamint a Föld mint a felelősségvállalás helye. Az értelemorientált neveléstan lényegét kidolgozója, a 84 éves Franz Kett úgy határozta meg: ez a fajta valláspedagógia az egész ember nevelésére irányul. Már a gyermekre is egészként tekint, és így szólítja meg az értelmét, az érzelmeit és képességeit, azaz a fejét, a szívét és a kezét. A módszertan a nyelvhasználat mellett a képalkotást is alkalmazza, és arra fekteti a hangsúlyt, hogy az élmények az érzékszerveket is bevonják a tanulás folyamatába. Emellett pozitív képekkel dolgoztak, hogy reményteljes jövőképet sugalljanak és gyógyító erőket mozgassanak.


A rendezvény sok érdeklődőt vonzott: nem csupán a Partiumból és Erdélyből, hanem Magyarországról is érkeztek résztvevők. A körülbelül hetven fős csoportban magyar, román és szlovák anyanyelvűek is voltak. A nyitóünnepségen, a Posticum kápolnájában Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatott be szentmisét. Homíliájában egy hasonlattal élve úgy fogalmazott: az egybegyűltek a fényben akarnak állni, mert az jó, biztonságot ad, és hatása alá kerülve jobban megismerhető a világ, az emberek, mindaz, amit Isten nekünk ajándékozott. A főpásztor az elhangzott evangéliumi részlet nyomán három, Krisztus által tett kijelentést emelt ki kulcsmondatként, biztatásképpen. Arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki a maga helyén útkereső, de nem csupán halad Jézus nyomában a cél felé, hanem útmutató és forrás is mások számára.


Keresztényként és hitoktatóként állandó feladat a Krisztussal való közösség vállalása, de nem csupán a tudás és tapasztalat átadása miatt, hanem ennek a hitélménynek mások számára való megteremtése érdekében. Életünkben a rendelkezésre álló időt felelősségteljesen használjuk ki a felsoroltak megvalósítására – mondta a főpásztor. A szervezők szeretnék a közeljövőben a Kett-módszert Erdélyben és határain túl is partnerintézmények (katolikus egyesületek, főiskolák, más oktatási intézmények) bevonásával meghonosítani.


Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria