Szakrális kórusok találkoztak a Ferencvárosban

Kultúra – 2018. február 17., szombat | 13:00

Első ízben rendezték meg február 7-én a IX. kerületi kórusok hangversenyét a Ráday utcai Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának dísztermében, amelyen két katolikus énekkar is fellépett.

Böszörményi Gergely főszervező köszöntőjében elmondta: jó néhány éve jár a fejében a gondolat, hogy egy olyan ferencvárosi kórusfesztivált kellene szervezni, ahol az énekek Istent dicsőítik. A II. kerületben már régóta van hasonló találkozó, most pedig Ferencváros Önkormányzatának támogatásával sikerült itt is megrendezni az eseményt, amelyen hat énekkar mutatkozott be. A rendezvény Magyar Örökség díjjal és Ferencváros József Attila díjával kitüntetett szervezője reményét fejezte ki, hogy az általa 15 esztendeje létrehozott Református Zenei Fesztiválon is részt vesznek majd a kórusok.

Kállay Gáborné alpolgármester, a kórustalálkozó fővédnöke örömének adott hangot, hogy megvalósult az esemény. A megjelenteket az est háziasszonya, Hantos-Jarábik Klára is üdvözölte. A Ferencvárosi Művelődési Központ igazgatója kiemelte: a találkozó célja, hogy az énekkarok megismerjék egymást a felemelő közösségi élmény során, melyből remélhetőleg hagyomány születik.

A záró számot a fellépőkből álló egyesített kórus adta elő. A Légy te igaz álmom című dal alapja egy ősi ír költemény, mely az 5. században élt Szent Patrik személyéhez köthető, ma ismert formája pedig a 20. század elején Angliában született. A kuriózumnak számító mű eléneklésébe a hallgatóságot is bevonták, így igazi közösségi élménnyé vált a teltházas esemény.

Az I. Ferencvárosi Szakrális Kórustalálkozó fellépői voltak: a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont Leánykara, a Károli Gáspár Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának Nőikara, a Kálvin Kórus, a Nagyvárad téri Református Egyházközség Kórusa, a Szent Kereszt Plébánia Énekkara, a  Központi Református Kórus és a belőlük egyesített kórus.

Forrás és fotó: Ferencváros.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria