Szalézi alapítású Varázslómúzeum működik Olaszországban

Megszentelt élet – 2016. október 16., vasárnap | 19:04

A Torino közelében található Cherasco településen 2013-ban nyitott meg a Varázslómúzeum, melyet Silvio Mantelli álmodott meg, aki, ahogy önmagáról mondja: hivatása szerint pap, szenvedélye szerint pedig bűvész.

Az első évben 13 ezer látogató fordult meg a Varázslómúzeumban, amely jelenleg mintegy ezer négyzetméteren, két szinten, tizennégy teremmel működik egy 19. századi épületben.

Cilinderben és színes kabátban a múzeum alapítója, a hetvenes éveiben járó Mantelli atya, azaz Mago Sales nyitja meg a múzeum kapuját a látogatók előtt: néhány méter megtétele után egy mesebeli havas erdőben találják magukat, ahol a fákon arany levelek vannak. A szobrok beszélnek, az emberek repülnek.

„Nagyon félénk gyerek voltam, az egyetlen dolog, ami el tudta tüntetni a bizonytalanságomat, a bűvészkedés volt” – osztja meg a titkát a látogatókkal don Silvio, majd így folytatja: „Tizenkét évesen a családunk egyik barátja tanított meg, hogyan kell csalni a kártyában.” De Silvio nem használta csalásra a trükköt, csak szórakoztatni akart vele másokat: „Először akkor léptem közönség elé, amikor beléptem a szemináriumba. Onnan már nem volt megállás.”

Mago Sales az élete nagy részét misszióban töltötte, többek között Madagaszkáron és Indiában teljesített missziós szolgálatot. Célja nem más, mint hogy mosolyt csaljon a világ szegény területein élő gyermekek arcára. „Kalkuttában találkoztam Teréz anyával. Úgy viselkedett, mint egy impresszárió, felkérve az embereket, hogy nyissanak nekem teret az utcán, hogy bemutathassam a műsoromat” – emlékezik vissza.

1997-ben Silvio atya nyolcezer jótevő adománya segítségével létrehozta a Mago Sales Alapítványt, egy nonprofit szervezetet, amely segít felépíteni és működtetni házakat, iskolákat, kórházakat, kutakat és ifjúsági szállásokat. A Varázslómúzeumban a kiállítások mellett bűvészelőadások és egy varázslóiskola is várja az érdeklődőket.

A múzeumban található számos érdekesség közül érdemes kiemelni azt a termet, ahol a világ legismertebb illuzionistáinak életnagyságú szobrai láthatók, mint például Silvané, vagy Arturo Brachetti átváltozóművészé, aki Mantelli tanítványaként kezdte pályafutását. És természetesen nem hiányozhat a csapatból Don Bosco sem, a bűvészek és mutatványosok védőszentje, aki gyermekkorában maga is bűvészkedett, hogy a gyerekeket maga köré gyűjtse és figyelmüket lekösse.

Silvio atya 2015. január 31-én, Bosco Szent János ünnepnapján Ferenc pápával mutatott be szentmisét a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában. Ebből az alkalomból egy könyvet adott emlékbe Ferenc pápának: „Ez egy kötet, amelynek oldalain a fehér fokozatosan egyre színesebbé válik. Egy kicsit úgy, mint a mi életünkben, amelyet újra meg kell tölteni reménnyel.”

Silvio Mantelli 2016 júniusában ismét találkozott Ferenc pápával, amikor a Szentatya 150 bűvésszel együtt fogadta. Akkor egy fehér cilindert és egy varázspálcát adott neki, a pápa pedig megáldotta, azt kívánva, hogy továbbra is sok varázslatot vigyen végbe, amelyek befolyásolják a világot: a rácsodálkozás, a vidámság és a derű csodáit, különösen a legkisebbek javára.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria