Szalézi hírügynökség: Legyünk óvatosak a közösségi oldalakon terjedő hírekkel!

Nézőpont – 2016. április 5., kedd | 9:00

Az elmúlt hétvégén a médiában rengeteg hír látott napvilágot a Jemenben elhurcolt szalézi pap állítólagos haláláról. Minden információ alapja egy homília volt, amelyben a szerzetes halála biztos tényként hangzott el. Az ANS nemzetközi szalézi hírügynökség szerkesztői üzenetét tesszük közzé.


A hír megjelent az interneten, és egész hétvégén terjedt a médiában. Sajnos ez anélkül történt, hogy hivatalos forrás alapján ellenőrizték volna, és néhány óra múlva már elterjedt mind az öt kontinensen. Ez folytatódott a Facebookon és a Twitteren; és néhány televíziós csatorna hivatalosan is bejelentette a terroristák fogságába esett pap halálát.

Úgy tűnik, hogy ezeket a kommunikátorokat jobban érdekelte, hogy kiemeljék a helyzet látványos természetét, ebben az esetben azt, hogy „egy papot meggyilkoltak nagypénteken, épp úgy, mint Krisztust”, mint hogy eljussanak az igazsághoz. Az ilyen típusú információnak az a következménye, hogy időzített bombává válhat, amely először zavart okoz a közösségi oldalakon, majd félelmet kelt az emberek között, különösen azért, mert úgy tűnt, hogy az üzenet megbízható emberektől származott, akik közel álltak a történésekhez.

A közösségi hálózatok dinamikájában mindannyian főszereplők vagyunk az információk terjesztésében. Egy történet útja mindannyiunkon múlik. Néha elég egy „like”, hogy minden barátunk azonnal értesítést kapjon róla, hogy találtunk valamit, ami számunkra fontos. Ezért célszerű néhány óvintézkedést tenni, mielőtt hitelt adunk mindennek, ami megjelenik az oldalon, de mindenekelőtt, mielőtt az információkat megosztanánk a barátainkkal és ismerőseinkkel a közösségi oldalakon. Kommunikációs szakértők azt javasolják, hogy figyeljünk az információk valódiságára, és ellenőrizzük első kézből, pláne ha egy személy méltósága, és még inkább, ha az élete függ a hírektől. Ha kétségeink támadnak, ne osszuk meg az értesülést.

Mielőtt megosztanánk egy bizonyos hírt az oldalunkon, tisztában kell lennünk a következményekkel, amelyeket állásfoglalásunk ismerőseink hálózata számára jelenthet. Ha azt akarjuk, hogy szavahihető és megbízható embernek tekintsenek, nem a zavar és kétségbeesés logikáját kell követnünk, és még kevésbé a félelemkeltést az emberek között. Mint az információk létrehozóinak és terjesztőinek, mindig az a célunk, hogy a tisztelet és az igazság logikáját kövessük. Ahogy a Szentatya mondta: „Ahhoz, hogy béke legyen egy közösségben, egy családban, egy országban, a világon, így kell elkezdenünk: az Úrral kell élnünk. Ahol jelen van az Úr, ott (…) testvériség van. Kérjük ezt az Úrtól: soha ne öljük meg testvérünket szavainkkal.”

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria