Szalézi kézikönyv jelent meg – nem csak szalézi animátoroknak

Megszentelt élet – 2021. május 5., szerda | 9:01

Közel 15 évvel ezelőtt jelent meg Valdocco – Útravaló a szalézi animátorsághoz címmel egy egységes animátorképzési anyag, amelyből ötletet, ihletet meríthettek, sőt konkrét segítséget is kaphattak mindazok, akik tevékenyen szeretnének hozzájárulni közösségeik mindennapjaihoz. Ezt a segédanyagot frissítették és bővítették most korszerű tartalommal, igazodva a mai igényekhez is.

A készítők törekedtek arra, hogy a korábbi, jól bevált ajánlások megmaradjanak, ám ezeket közös gondolkodás és tapasztalatmegosztás eredményeként újrahangolták, időszerűvé tették, bízva abban, hogy a megújult tartalom még hasznosabb szolgálatot tehet az animátorképzőknek és a képzendőknek egyaránt.

A 280 oldalas kiadvány tartalmának gerincét nyolc különböző téma adja, ezenfelül az érdeklődők olvashatnak a szalézi lelkiségről, szentekről is.

A modulok lényegében minden olyan területet érintenek, amelyek az animátorképzéshez elengedhetetlenek, támpontokat adnak a célok meghatározásához, különböző feldolgozásra ajánlott témakörök kijelöléséhez, és a feldolgozás módszertanához. Az animátorsággal kapcsolatos gyakorlati iránymutatások mellett jelentős szerepet kapott az önismeret és a közösség szerepe is.

Az elméleti tudnivalókon túl gyakorlati segítséget is kínál a Valdocco, ötleteket, inspirációt meríthetünk a játék- vagy csoportvezetéshez, a programszervezéshez, valamint konkrét tippeket is tartalmaz egy-egy téma feldolgozására, gyakorlatok elvégzésére.

A megfogalmazott iránymutatás jó alapot kínál, ám ezzel együtt közösségekre szabottan bővíthető, alakítható is. Éppen ezért a segédanyagot bármely közösség magáénak érezheti, hiszen az animátor színesítheti az ajánlásokat saját, helyben bevált szokásokkal, játékokkal.

A készítők szeretettel ajánlják a kiadványt nem csak szalézi animátoroknak, de mindazoknak, akik a fiatalok nevelésével foglalkoznak.

Érdeklődni lehet az iroda@szalim.hu e-mail-címen.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria