Szalézi misszió Bolíviában

Kitekintő – 2016. április 24., vasárnap | 19:30

Kami egy látszólag idilli falu Bolíviában, 4000 méter magasan az Andokban, pont a felhők alatt, ahol az elszigeteltség és a zord életkörülmények következtében az ott lakók átlagos élettartama mindössze negyven év.

Mielőtt 1977-ben a szalézi misszionáriusok először megérkeztek Kamiba, az írástudatlanok aránya rendkívül magas volt. A bányászaton kívül a családoknak kizárólagos bevételi és megélhetési forrása a gazdálkodás volt. És míg víz majdnem mindenhol volt a faluban, villanyáram nem volt. Áram nélkül, ami működtette volna a helyi iskolát vagy kórházat – vagy az új üzleti vállalkozásokat –, úgy tűnt, a falu megmarad a szegénység szorításában.

De a misszionáriusok, Serafino Chiesa SDB vezetésével azonnal megértették a Kamiban rejlő lehetőségeket és feladatokat. Mivel nem fértek hozzá tiszta vízhez, a gyermekek és felnőttek egy szennyezett forrásból ittak, ami azt eredményezte, hogy krónikusan érzékenyek lettek különböző betegségekre. A misszionáriusok így építettek egy vízvezetéket, ami közvetlenül Kamiba vezette a tiszta vizet, és ezzel elnyerték a helyi emberek bizalmát.

Az ezt követő években Serafino atya és társai módszeresen bevezették az oktatási és szociális programokat, amelyeknek az volt a célja, hogy javítsák az életkörülményeket Kamiban. Aztán 2010-ben felmerült egy szerencsés lehetőség: felfedeztek egy elhagyott, régi vízierőművet, amely valaha a bányászokat szolgálta.

„Serafino atya megörült” – magyarázza Humberto Camacho, egy bennszülött bolíviai, volt szalézi diák, aki jelenleg a nemzeti koordinátora egy civil szervezetnek, amely támogatja a szaléziak vezette programokat. Rájött, hogy az elhagyott erőmű megnövelheti Kami mezőgazdasági ágazatának értékét, és létrehozott egy helyi, tiszta és fenntartható gazdasági forrást, hogy támogassa a közösséget, hogy önellátó, önálló és független legyen.

„Ő nem fél semmitől – fűzi hozzá Camacho –, így hát megragadta a lehetőséget!”

Ma, hála ennek a lehetőségnek, Kami össze van kapcsolva Bolívia nemzeti villamosenergia-hálózatával. Serafino atya irányításával néhány civil szervezet szakértői és önkéntes csoportok összefogtak, hogy az erőművet ismét működőképessé tegyék. A felújított turbinák villanyvilágítást és technológiát biztosítottak a diákoknak, jobb egészségügyi ellátást a betegeknek és villamos energiát egy új fűrészüzem, valamint más vállalkozások számára. A felesleges energiát pedig a lakosok eladhatják a bolíviai elektromos műveknek. Ennek eredményeként Kami most maga kezdi finanszírozni a saját fenntartható fejlődését, és sokkal szebb jövő elé néz.

„Ennek a sokáig hátrányos helyzetű közösségnek a fejlődése, ezen a helyen, ahol még utak sem voltak, rendkívül fontos eredmény; még fontosabb, mint a kő és a cement, amiből az erőmű épült” – mondja Serafino atya.

A New Rochelle-i székhelyű Szalézi Missziós Iroda segít, hogy vízhez és elektromos áramhoz jussanak azok, akiknek szükségük van rá. Biztosítják, hogy a közösségek hozzájussanak tiszta ivóvízhez, vízhez a mezőgazdaság fejlesztésére és vízzel hajtott elektromos berendezések üzemeltetésére. A szalézi misszionáriusok azon dolgoznak, hogy enyhítsék a szegénységet, felébresszék a reményt, és stabilabb társadalmakat építsenek szerte a világon.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria