Szaléziak az emberkereskedelem ellen

Megszentelt élet – 2016. február 11., csütörtök | 12:40

A katolikus egyházban február 8-án második alkalommal emlékeztek meg az emberkereskedelem elleni világnapról. Szombaton, február 6-án a szaléziak két jelentős eseménnyel hívták fel a figyelmet erre az égető kérdésre.


A ghánai Temában a rendfőnök, Ángel Fernández Artime találkozott a gyermekkereskedelem áldozataival a szalézi gyermekvédelmi központban. „A kezeddel nem állíthatod meg a szelet” – tartja egy afrikai közmondás. De hallhatod a szelet és értelmezheted az idők jeleit, amikor az evangélium arra hív bennünket, hogy legyünk irgalmasak, mint az Atya, azok iránt, akik az emberkereskedelem áldozataivá váltak.

Nem messze a fővárostól, Accrától, Ashaiman közelében, Temában található a szaléziak gyermekvédelmi központja. A központ 2014-ben kezdte meg működését, miután a rendfőnök felhívást intézett a szaléziakhoz, hogy szenteljék magukat „a leginkább rászoruló fiataloknak, akik fájdalmas sírásukkal feladatot jelentenek számunkra”. Az indulás óta a központban 153 gyermek és tizenéves fordult meg. A rendfőnök közülük huszonhattal találkozott. A többiek már visszatértek otthonaikba, vagy nevelő családoknál élnek, akik vigyáznak rájuk. A központ minden lakója egy rendszeres oktatási programban vesz részt.

A téma jelenleg is aktuális, ezért javában folyik a figyelemfelkeltő és tájékoztató kampány az illegális migráció kockázatairól. A kampány során interjúkat is bemutatnak azokkal, akik túlélték az utazást, és már visszatértek közösségeikbe, valamint video- és rádiókampányt folytatnak, szalagcímek jelennek meg az újságokban; fórumokat, filmvetítéseket, vitákat szerveznek a vidéki területeken.

A tartomány tervezési és fejlesztési hivatala és a Don Bosco Ifjúsági Hálózat, együttműködésben a VIS-szel (Nemzetközi Önkéntes Fejlesztési Szolgálat, Volontariato Internazionale per lo Sviluppo) és a torinói Missioni Don Bosco szervezetekkel több ezer fiatalt ér el, felhívva a figyelmüket a csalások számos formájára, az emberkereskedelemre és a kizsákmányolásra, ami azokat veszélyezteti, akik ilyen utakra merészkednek. Ezzel egy időben tájékoztatást adnak a Ghánában létező fejlesztési lehetőségekről.

A rendfőnök számára nagyon megindító volt a találkozó a fiatalokkal. Egy kislányról szólva, akivel Temában találkozott, Artime atya ezt írta: „A szívem elolvadt, amikor megtudtam, hogy egy rajtaütéskor mentették meg, ahol arra szánták, hogy »felhasználják«, elvegyék az életét, és kivegyék a létfontosságú szerveit.”


Ugyanezen a napon Rómában, a Don Bosco építtette Sacro Cuore szalézi templomban este 20 és 22 óra között imavirrasztást tartottak, amelyet Guerino di Tora, Róma segédpüspöke, az Olasz Püspöki Konferencia migránsokkal foglalkozó bizottságának elnöke vezetett. Imádkoztak, énekeltek és meghallgattak néhány tanúságtételt, majd elzarándokoltak a Termini pályaudvar közelében levő Irgalmasság Házának szent kapujához a Via Marsalán, ahol hangsúlyozták a bűnbánat, a megtisztulás és az irgalmasság szükségességét, és megújították elkötelezettségüket a mai rabszolgaság eltörlése iránt.

A zarándoklat célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet és kifejezzék az együttérzést az emberkereskedelem szenvedő áldozatai iránt. Keresztet, Szent Bakhita Josephina képét és láncokat hordozva vonultak végig Rómának ezen az igen forgalmas részén, ezekkel az erőteljes szimbólumokkal emlékeztetve az embereket az emberkereskedelem áldozataira, tudatosítva mindenkiben a valóságot.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria