Szaléziak a Matthew hurrikán sújtotta térségben

Kitekintő – 2016. október 10., hétfő | 9:00

Az elmúlt évtized egyik legerősebb hurrikánjaként számontartott Matthew heves esőzésekkel és óránkénti 230 kilométeres széllökésekkel söpört végig a karibi térségen. A négyes erősségű trópusi vihar óriási pusztítást végzett Haiti déli részén, és több száz halálos áldozatot követelt.

A Haitin szolgáló szaléziak biztonságban és jól vannak, de a Les Cayes-ban működő szalézi létesítmények jelentős károkat szenvedtek, bár maguk az épületek ellenálltak az erős szélnek.

A hurrikán megdöbbentette az egész országot. Minden haiti iskola zárva marad október 10-ig. A szaléziaknak el kellett halasztaniuk az ünneplést, amit az országban való letelepülésük 80. évfordulója alkalmából eredetileg október 5-re terveztek.

„Nagyon nehéz kommunikálni az ország déli területeivel. A szaléziak próbálnak segíteni a leginkább kiszolgáltatott embereknek. Több folyó is kiáradt, az árvíz számos utat elmosott, és félő, hogy ismét felüti a fejét a kolera, amely már hat éve jelen van az országban” – mondta Hubert Mesidor SDB, a szalézi tömegtájékoztatás felelőse Haitin.

A szaléziaknak Les Cayes-ban sikerült információkat küldeni az őket ért károkról: a főkaput letépte a szél, a ház elektromos rendszere összeomlott, egy adminisztrációs épület és egy misézőhely megrongálódott, a játszótér teljesen elpusztult. Egyetlen egy fa sem maradt meg, és minden haszonállat elpusztult. A katedrális és más templomok a városban megrongálódtak, a tetőket elfújta a szél.

Az állami szervek még mindig nem tudták felmérni a károkat. A Haitin aktívan működő Rinaldi Alapítvány munkatársai sem tudnak még sokat mondani, mivel a mai napig sem tudtak eljutni a helyszínekre, de készek cselekedni, hiszen tudják, hogy az egész déli terület érintett. A Rinaldi Alapítvánnyal szoros kapcsolatban levő Szalézi Missziós Iroda sürgősségi adománygyűjtő kampányt kezdeményezett, hogy segélyszállítmányokat küldhessenek a Matthew hurrikán áldozatainak Haitin.

„A legnagyobb szükség ilyenkor a pénzadományokra van” – magyarázza Mark Hyde SDB, a Szalézi Missziós Iroda igazgatója. „Most segélyszállítmányokra gyűjtünk, hiszen ez a leggyorsabb módja annak, hogy biztosan azt adjuk, amire szükség van, hogy pénzt adományozzunk azoknak a szervezeteknek, amelyek már a helyszínen dolgoznak az érintett területeken.” Az összegyűlt pénzből vizet, élelmiszert (rizs, bab, olaj), fémlemezt és rétegelt lemezt vásárolnak. A cél az, hogy a lehető leghamarabb naponta meleg ételt tudjanak kínálni a rászorulóknak, elsősorban háromezer gyermeknek.

A Szalézi Missziós Iroda által a 2010-es földrengés után kiépített infrastruktúra és logisztikai kapacitás (mint például a raktárak, a szállítási és elosztási csatornák) lehetővé teszi, hogy gyorsan segítséget nyújtsanak szélsőséges helyzetekben. Továbbá kulcsfontosságú a partnerség, hogy hatékonyan reagáljanak a humanitárius szükségletekre a vészhelyzetekben. Eddig a Szalézi Missziós Iroda arról értesült, hogy kárt szenvedtek irodák, iskolák és templomok, amelyeket elért a hurrikán. A tetőket elvitte a szél, és az épületeket elöntötte a víz. A Les Cayens-i kis repülőtér irányító épületének tetejét is megrongálta a vihar, de a kifutópályát szerencsére nem érte nagyobb kár, így a segélyszállítmányokkal érkező repülők le tudnak szállni. Viszont nagy károkat szenvedett a mezőgazdasági program, mind a haszonnövények, mind a háziállatok (tehenek és kecskék) zöme elpusztult.

A szalézi misszionáriusok 1935-ben érkeztek Haitire a helyi kormány kérésére. Jelenleg tíz központot működtetnek szerte az országban. Haitin még mindig folyamatban van az újjáépítés a 2010-ben pusztító földrengés után. A  rekonstrukciós munkálatok és az infrastruktúra javítása ellenére Haiti továbbra is a legszegényebb ország az amerikai kontinensen, és az egyik legszegényebb a világon. A legtöbb haiti gyermek nem fér hozzá a megfelelő oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz és tápláló ételhez.

A Matthew hurrikán tombolása tovább súlyosbította sok család helyzetét, akik már a 2010. január 12-én pusztító földrengést követően rendkívül nehéz körülmények között éltek.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria