Szállodává bővítik a Pannonhalmi Főapátság apátsági majorjának épületegyüttesét

Megszentelt élet – 2017. december 13., szerda | 22:02

Szállodává bővítik a Pannonhalmi Főapátság tulajdonában lévő, 300 éves apátsági major épületegyüttest. A szállodai brandre a Marriott szállodalánccal kötött 20 évre szóló megállapodást Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát december 13-án Paul Rosenberggel, a Marriott európai fejlesztési igazgatójával.

A tervek szerint a fejlesztés jövő márciusban kezdődik, a hotelt pedig 2020 húsvétján nyitják meg. Ezzel Magyarország első vidéki Marriott-egysége és a régió egyik legszínvonalasabb szállodája jön létre.

A beruházás mintegy 5 milliárd forintba került, amelyet a kormány egy évvel ezelőtti határozatával 2,95 milliárd forinttal támogat.

Vieland László, a főapátság értékesítési és marketingigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a megállapodás keretében a főapátság minden évben egy meghatározott összeget fizet, hogy az Autograph by Marriott lánc tagja lehessen majd a négycsillagos besorolású hotel.

Hozzátette: a fejlesztéssel az a céljuk, hogy az elsősorban áprilistól októberig tartó turisztikai szezont kitolják, emellett Ausztriából, Dél-Németországból és Szlovákiából is szeretnének vendégeket fogadni, és kiemelten építenének a konferenciaturizmusra.

A Pannonhalmi Főapátság 2012-ben döntött arról, hogy a város központi részén elhelyezkedő volt apátsági major épületét látogatóközponttá, kiállítótérré alakítja. Az épület 2015-ben kapott használatbavételi engedélyt. A beruházással párhuzamosan a város kapott egy új főteret az épületegyüttes mellett. A látogatóközpont azonban nem töltötte ki a telek teljes alapterületét, így a fennmaradó részek fejlesztési területként beépítetlenül maradtak.

Az apátsági majorban alakították ki a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galériát. A kiállítótereket, a konferenciatermet és a cukrászdát részben áttervezik, funkcióikat pedig részben megtartják. Az épületegyüttes bővítésével 99 szobát, az apátsági gyógynövénykultúrára épülő wellnessrészleget, konferenciatermet, éttermet és látványsörözőt alakítanak ki.

A szállodához geotermikus fűtésrendszer készül, az épületre napkollektorok kerülnek, a szálloda egyes tereinek vízellátását pedig az udvari kutak biztosítják. A jelenlegi állandó kiállítás tereiből kialakítandó tárgyalókban a főapátsági műkincsgyűjtemény egy-egy darabja köré hangolják majd a helyiségek belsőépítészetét.

A világörökségi helyszínen lévő épületegyüttesben harmonikusan él majd egymás mellett a 12. és a 21. század. Pannonhalma az évezredes állandóság mellett a folyamatos útkeresésről is szól, ez alól nem jelent kivételt a hotel tervezett épületegyüttese sem – közölte a főapátság.

A monostor egyik küldetése a vendégek fogadása, de a tömegturizmus korszakában is megmaradt az eszmény, hogy minden érkezőt a Krisztus iránti szeretettel, örömmel és alázattal fogad az egész közösség. Ezt az eszményt a hotel szellemisége is tükrözni fogja – áll a közleményben.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria