Száz nehéz helyzetben élő családon segít a Karitász modellprogramja

Hazai – 2015. december 21., hétfő | 18:01

Decemberben zárul a Katolikus Karitász „Akarom” elnevezésű, féléves innovatív fejlesztési modellprogramja, amely azzal a céllal indult, hogy a nehéz anyagi helyzetben élő gyermekes családoknak anyagi, szociális és mentális segítséget nyújtson.

A program záró rendezvényét és egyben ünnepélyes karácsonyi eseményét az utolsó ismeretterjesztő foglalkozás keretében tartották december 19-én Budapesten, a Forrásház Gondozási Központban. A rendezvényen ötven rászoruló család karácsonyi ünnepség keretében élelmiszer-utalványt és ajándékcsomagot kapott. A gyerekek műsort adtak elő, és díszeket készítettek, ezekkel díszítették a karácsonyfát.

A program rövid távon segíti a család szociális helyzetét, hosszú távon pedig elősegíti a rossz szociális helyzetből való kilábalást, az anyagi stabilitás elérését. Száz mélyszegénységben élő családnak segítenek komplex szolgáltatásokkal, anyagi támogatási formákkal annak érdekében, hogy a résztvevők pénzügyi tudatossága növekedjen, költségvetésük kiegyensúlyozottabbá váljon, megtakarítást érjenek el. A takarékoskodás minden esetben elvárás és előfeltétele a további támogatásnak. A program része többek között az életvezetési tanácsadás, családgondozás. Négy alkalommal vettek részt a családok ismeretterjesztő foglalkozásokon, ami elősegítheti a tudatos és költséghatékony háztartás vezetését és a takarékoskodást. A Karitász az előadások alatt egész délelőttös gyermekprogramokat biztosított önkéntesek segítségével, hogy a szülők részt tudjanak venni az alkalmakon.

A Katolikus Karitász feladata a résztvevők folyamatos segítése, életük követése, motiválása. A program olyan térségekben – Budapest XIX. kerületében és Nógrád megyében – valósul meg, ahol nagy számban élnek olyan emberek, akiknek a társadalmi felzárkóztatása szükséges.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria