Százéves korában elhunyt a legidősebb olasz főpásztor

Kitekintő – 2017. augusztus 11., péntek | 16:53

Giovanni Benedetti, Foligno nyugalmazott püspöke március 12-én töltötte be századik életévét, ez alkalomból számos köszöntést kapott szerte az országból. Az idős főpásztor augusztus 3-án hunyt el a helyi papi otthonban, és 5-én, szombaton Foligno Sant’Agostino-templomában vettek végső búcsút tőle.

Az 1917-ben Spellóban született Giovanni Benedettit 1974-ben szentelték perugiai segédpüspökké, majd két évvel később kapott kinevezést VI. Pál pápától a folignói egyházmegye élére, melyet 16 éven át vezetett 1992-ig, nyugdíjba vonulásáig.

Századik születésnapja alkalmából az olasz püspöki kar köszöntőlevelében kiemelte „lelkipásztori éleslátását, lelki mélységét, atyai gondoskodását a rábízottak iránt, valamint kiváló teológiai képzettségét”. Giovanni Benedetti egyszer azt nyilatkozta önmagáról: „Sohasem politizáltam, de mindig szót emeltem a rászorulók érdekében.” Emlékezetes marad szolidáris magatartása, amellyel püspökként a munkások mellé állt a hetvenes években, amikor be akartak zárni egy folignói cukorgyárat.

Elkötelezetten próbálta megismertetni és a gyakorlatba átültetni a II. vatikáni zsinat tanítását. Ennek jegyében olasz nyelven ő népszerűsítette Henri de Lubac francia jezsuita teológus gondolatait, írásait.

Giovanni Benedetti a világ negyedik legidősebb katolikus püspöke volt. Az olasz püspökök száma jelenleg összesen 380, beleszámítva a nyugalmazott főpásztorokat is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria