Ifjúsági nap a kommunikációról Szegeden

Hazai – 2014. szeptember 30., kedd | 10:21

„Vágod? – Hogy értsük egymást!” címmel rendezték meg szeptember 27-én a Szent Gellért Ifjúsági Találkozót Szeged-Alsóvárosban. A nap célja a katolikus ifjúság közösséggé formálása volt egy központi téma feldolgozása, elmélyítése által – tájékoztatott Bartucz Katalin, az egyházmegye sajtóreferense.

Több mint négyszáz fiatal vett részt a találkozón, melyet évtizedek óta hagyományosan a Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspökének és védőszentjének ünnepén rendeznek a középiskolás, illetve az egyetemista korosztály számára.

Idén az erőszakmentes, vagy más szóval a szeretetteljes kommunikáció köré szerveződött a program, amely a mai erősen átmediatizált világban a személyesség, a személytől személyig tartó kommunikáció számos aspektusára világított rá játékos formában, ám komoly tartalommal. Próbára tették többek között a fiatalok önkifejező készségét, megmutatták erősségeiket és gyengeségeiket.

Serfőző Levente ifjúsági referens köszöntötte a résztvevőket a szeged-alsóvárosi ferences templomban. Bevezetőjét elmélkedés követte, amelyet a hagyományokhoz híven Gyulay Endre nyugalmazott püspök vezetett.

A lelki útravaló után két helyszínen folytak az előadások: Süveges Gergő televíziós műsorvezető (MTVA) az egyetemista, Krúdy Tamás újságíró- szerkesztő (Képmás, Elle Man) pedig a 12–17 éves fiataloknak beszélt az empátián, szereteten, odaforduláson és nyitottságon alapuló, agressziómentes személyközi kommunikációról.

A program magvát az előadásokat követő kiscsoportos beszélgetések adták. A csoportmunkák a templom szomszédságában álló, a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában működő Karolina-iskolában zajlottak. A bemutatkozó és kommunikációs játékok után négy rövid, de magvas történet feldolgozása következett, melyek a kommunikáció különböző aspektusaira, válfajaira hoztak példát. Először a fiatalok képzelőerejét tette próbára egy-egy szöveg nélküli képregény, amely néhány kockában mutatta be a szituációt, majd a konkrét példázat felolvasását követően a tanulságok megvitatása, saját tapasztalatokkal való összevetése révén kaptak új szempontokat a résztvevők.

A délután a csapatjátékoké volt: ügyességüket, gyorsaságukat, erejüket, koncentrációjukat tehették próbára a fiatalok a templom körüli parkban.

A nap konklúzióit, benyomásait összefoglaló gondolatokból pedig egy-egy felirat készült, melyeket a záró szentmisében a felajánláskor az oltár mellett felállított táblán helyeztek el.

Fotó: Kammerer Tibor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria