Elmélkedjünk Illés próféta életéről! – Székely János mutatja be a lectio divina mesterének könyvét

Kultúra – 2017. december 5., kedd | 19:15

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg Bruno Secondin „Az élő Isten prófétái” című könyve. A kötetet Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatja be december 6-án, szerdán Budapesten, a D18 Könyvesbolt és Kávézó közösségi terében.

Bruno Secondint 1965-ben szentelték pappá. A sarus kármelita rend (OCarm) tagja. Rómában, Németországban és Jeruzsálemben tanult teológiát. A Pápai Gergely Egyetem professor emeritusa, modern spirituális teológiát oktat. Rómában, a via della Conciliazionén található Transpontina kármelita kolostorban él. 2014-ben Ferenc pápa kinevezte a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja egyik tanácsadójává.

2015. február 22. és 27. között Secondin testvért kérték fel, hogy tartsa meg Ferenc pápa és a Római Kúria tagjai számára a nagyböjti lelkigyakorlatot Aricciában. Az élő Isten szolgái és prófétái címmel tartott elmélkedéssorozatában Illés próféta alakja, története köré fűzte mondanivalóját.

A kármelita szerzetes számos könyv szerzője, emellett a padovai Messaggero di Sant’Antonio Kiadónál gondozza a Rotem című sorozatot, amely Isten igéjének imádságos és elmélkedő hallgatására ösztönzi olvasóit. A sorozatban eddig tizenkilenc kötet látott napvilágot.

Bruno Secondin fontos hivatásának tartja, hogy napjaink egyházi és kulturális közegébe elvigye az Isten Igéjében való imádságos elmélyülést. 1996 óta havonta két alkalommal tart lelkigyakorlatot a Santa Maria in Traspontinában, a kármeliták római templomában. Az akkori plébános kérésére kezdte el, aki szeretett volna válaszolni II. János Pál pápa buzdítására, hogy Isten Igéjének hallgatása, a lectio divina segítségével készüljenek a hívek a 2000-es jubileumi évre.

Általában a következő vasárnapi szentmise olvasmányai közül választ ki egyet, hogy hallgatói aztán a szentmisén még jobban el tudjanak mélyülni Isten Szavában. Nagy gondot fordít az imádság, az elmélkedés körülményeire. Két oldalban összefoglalja és kinyomtatja a résztvevők számára az elmélkedést. Egy laikusokból és szerzetesekből álló csoport készít elő minden alkalmat: bibliai témájú ábrázolásokat választanak ki az adott szakaszhoz, a kinyomtatott elmélkedést és az énekek szövegét illusztrálva; a kiválasztott szöveg egy mondatához dallamot írnak, és ezt ismétlik az imádság során. Mindenki kap egy könyvjelzőt, amely Isten Igéje imádságos hallgatásának tíz jelenetét ábrázolja. A templom középpontjában egy nagyméretű bibliát helyeznek ki, a lectio divina pillanatait ábrázoló képeket nagy méretben is kiteszik, az imádság közben tömjént füstölnek. Az elmélkedéssorozat alkalmainak több száz hallgatója van, köztük olyanok is, akik távolabbról érkeznek. Az elmúlt huszonegy év során az Egyház nagy tanítói közül sokan meghívott vendégként segítették itt a Szentírás imádságos olvasását, köztük Joseph Ratzinger bíboros, Carla Maria Martini milánói érsek, Enzo Bianchi, a bosei közösség vezetője, Ravasi bíboros, Vincenzo Paglia érsek.

Lectio divina

Az „isteni olvasás” főbb állomásai: 1) a szöveg figyelmes olvasása csendben (lectio) – szó szerinti üzenetének megértése, 2) elmélkedés (meditatio) – mit mond nekünk a bibliai szöveg?, 3) szemlélődés (contemplatio) – a szöveg szemlélése, ünneplése mint Isten ajándéka, 4) imádság (oratio) – amire a szöveg indít, hogy Istent megszólítsuk, 5) megosztás (condivisio) – a szövegben felfedezett örömhír továbbadása, és végül 6) cselekvés (actio, operatio) – a szó tettekre váltása életünkben, ami megtérésre ösztönöz (vö. Mt 7,24).

A most megjelent könyv elején Ferenc pápa egy Bruno atya által megtartott lelkigyakorlatot megköszönve írja: „Illés próféta megmutatta az utat, hogyan tehetjük Istent életünk középpontjává, s miként induljunk el a földrajzi és egzisztenciális perifériák és határok felé. Elmélkedtünk annak szükségességéről, hogy visszatérjünk hitünk gyökeréhez, meglegyen a bátorságunk a kétértelműségek visszautasításához, eljutva a semmis bálványoktól az igazi vallásossághoz, a meneküléstől a zarándokláshoz. Ezt a lelki utat segítette elő, amikor megmutatta, hogyan fedezzük fel az élő Isten szolgáiként és prófétáiként életünk szemlélődő dimenzióját.”


A kötetet Székely János püspök mutatja be.

A könyvbemutató helyszíne a D18 Könyvesbolt és Kávézó közösségi tere (1066 Budapest, Dessewffy utca 18–20.)

Időpont: 2017. december 6., szerda, 17 óra.

A Facebook-esemény linkje ITT érhető el. 

A belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várunk!

Forrás: Osservatore Romano

Fotó: News.va

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria