Székely János volt a nyíregyházi görögkatolikus főiskola romapasztorációs programsorozatának vendége

Hazai – 2018. február 23., péntek | 11:56

Február 20-án folytatódott a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán a romapasztorációval foglalkozó kerekasztalbeszélgetés-sorozat. Ez alkalommal Székely János szombathelyi megyéspüspök előadását követően a résztvevők jó, bevált cigánypasztorációs gyakorlatokat mutattak be.

Ez a programsorozat harmadik alkalma volt. Az első kerekasztal-beszélgetés középpontjában Sója Miklós görögkatolikus pap munkássága állt, a második a roma emberek és egyházközségek vallásgyakorlásáról szólt.

Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának elnökeként nemcsak országos szinten mutatta be a Katolikus Egyház szerepét a romapasztorációban, de személyes tapasztalatait is megosztotta.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevője volt még Juhász Géza első helynök, aki Urbánné Gusztafik Ágnessel együtt a múcsonyi és homrogdi görögkatolikus Barátság-ház megálmodója és megvalósítója. A Barátság-házat hátrányos helyzetű, egyéni, illetve kiscsoportos fejlesztést igénylő gyermekek számára nyitották meg.

Budai János diakónus 2012-től áll a hajdúdorogi roma gyermekek és felnőttek szolgálatában, ő is beszámolt a személyes tapasztalatairól, sikereiről, kudarcairól. A beszélgetés résztvevője volt még Tóth Tiborné, a tuzséri Nemzetiségek Háza vezetője, aki a határvidéken élők felzárkóztatásának elkötelezett szolgálója.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői, miután bemutatták a saját területükön végzett cigánypasztorációs tevékenységet, egy-egy buzdító gondolatot fogalmaztak meg arról, miért is érdemes és fontos romapasztorációs szolgálatot végezni.

Forrás: Inántsy-Pap Ágnes/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra; Szilágyi Tibor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria