Székelyföldi betlehemestalálkozó

Külhoni – 2014. december 22., hétfő | 13:22

Székelyudvarhelyen szervezték meg az első székelyföldi betlehemestalálkozót december 21-én: a karácsonyi vásár keretében megtartott rendezvény jó bemutatkozási és kapcsolattartási lehetőség a térség hagyományápoló csoportjai számára – tudósít a Székelyhon.ro.


Kézdiszentlélek, Csobotfalva, Csíktaploca, Csíkborzsova, Csíkszépvíz, Gyergyóditró, Hidegség, Szentegyháza és Lövéte betlehemescsoportjai, mintegy százharminc fellépő vett részt vasárnap a volt Stúdió mozi nagytermében megtartott találkozón. A Debrecenben már hagyományos Kárpát-medencei betlehemestalálkozó apropóján két éve vetődött fel a székelyföldi összejövetel terve, György Lászlónak, a szentegyházi csoport vezetőjének és Kerekes Csillának, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal munkatársának közös álma valósulhatott meg idén.

A kilenc részt vevő csoport vasárnap délelőtt mutatta be hagyományos betlehemes játékát, melyet szakemberek értékeltek. „Nem verseny jellegű volt a találkozó, viszont fontosnak tartottuk, hogy meghívott szakemberek értékeljék a produkciókat, illetve bevezessék a részvevőket a betlehemes játékok szimbolikájába” – magyarázta Kerekes Csilla szervező.

A rendezvény lehetőséget ad a találkozásra, a tapasztalatcserére, így a fejlődésre is. „A csoportok egy része már ismeri egymást, de ritkán van alkalmuk találkozni. Ezt a lehetőséget szeretnénk megadni nekik az elkövetkezőkben is” – tette hozzá Kerekes Csilla. Az első rendezvény sikerén felbuzdulva a szervezők már a jövő évit tervezik, a jelentkezők száma már most bővült.

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír