Szekeres Erzsébet textilművész kiállítása Székesfehérváron

Kultúra – 2017. április 27., csütörtök | 9:01

A reformáció emlékéve alkalmából megrendezett programsorozat keretében kiállítás nyílt Szekeres Erzsébet Benedek Elek-díjas textilművész alkotásaiból „Imádságos tiszta forrás” címmel Székesfehérváron a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában április 17-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megnyitón először Spányi Antal megyéspüspök mondott köszöntőt. A művésznőt méltatva elmondta: „Az igazi művészeti alkotás olyan örök igazságokhoz vezet bennünket, amelyeknek gyökerük maga az Isten. A világot így szemlélő művész az Istenhez vezeti az embert. Ez a kiállítás alkalmas arra, hogy igazán mélyen szembenézzünk teremtettségünk valóságával.”

A kiállítást Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője nyitotta meg. „Szekeres Erzsébet textilművészetben megfogalmazott témája a tiszta forrás, amelyhez vissza kell térnünk, amelyet korunk embere keres. Ez a kiállítás rámutat arra, hol van az a forrás, amely választ ad a mai világ zűrzavarára, amely körülvesz bennünket. Egy református jubileumi kiállítás egy katolikus kiállítóhelyen, katolikus püspök köszöntőjével üzenetértékű. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a kereszténység egészének együtt kell rámutatnia a tiszta forrásra” – fogalmazott megnyitóbeszédében a főjegyző.

A művésznőt és alkotásait Józsa Judit művészettörténész, a Magyar Kultúra Lovagja méltatta. Lelki társának nevezte Szekeres Erzsébetet, akinek egész életművében a magyar nemzeti művészet bontakozik ki. „A művészetnek csodálatos világa van, a Szekeres Erzsébet-i művészet formába kerekedett világ, amely a tiszta forrásból merít, a népművészet tiszta forrásából. Olyan ősképeket, szimbólumokat használ, amelyek minden magyar lélekhez szólnak. Lelki megtisztulásra is alkalmas ez a kiállítás. Végignézve az Imádságos tiszta forrás elnevezésű tárlat anyagát: a zsoltárokat, a dicséreteteket és a gyönyörű festett kazettás templomokra emlékeztető varrottas faliképeket, azt érezhetjük, hogy a művésznővel együtt mi magunk is imádságos lélekkel meríthetünk a tiszta forrásból” – mondta el Józsa Judit.

A megnyitón közreműködött Maczkó Mária Magyar Örökség díjas és Prima díjas népdalénekes.

Szekeres Erzsébet új alkotásainak témáját a templomi énekeskönyvből merítette, de régebbi szőtteseit is elhozta a fehérvári tárlatra. „Örömmel készítettem ezt a kiállítást, és azt kívánom, hogy aki megnézi, annak is öröme legyen benne. Igyekeztem azt a hitbéli tisztaságot visszaadni műveimmel, amelyet a reformáció is elindított annak idején” – fogalmazott a művésznő.

A kiállítás május 19-ig tekinthető meg a fehérvári Szent Korona Galériában.

Forrás és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria