Székesfehérvár díszpolgára lett Milcsinszky Alajos címzetes kanonok, nyugalmazott plébános

Hazai – 2019. augusztus 25., vasárnap | 17:59

Szent István napját, augusztus 20-át a hagyományoknak megfelelően díszközgyűléssel ünnepelte Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István téren. Az ünnepi közgyűlésen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is.

Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester különleges városnak nevezte Székesfehérvárt, „ahol a közösség erejével segítettük át magunkat az akadályokon, mindig szem előtt tartva a minket egyesítő célokat”.

A Székesfehérvár Díszpolgára címet idén ketten vehették át: a közösséget építő négy évtizedes szolgálata elismeréseként Milcsinszky Alajos címzetes kanonok, nyugalmazott plébános, valamint a fogyatékkal élők életminőségének javításáért végzett munkája elismeréseként Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője. Posztumusz Székesfehérvár Díszpolgára kitüntető címet adományozott a közgyűlés Martyn Gizella főorvosnak.

Milcsinszky Alajos Budapesten született, majd Székesfehérváron érettségizett 1950-ben. 1956-ban szentelte pappá Shvoy Lajos püspök. Plébánosként először Kápolnásnyéken szolgált, majd 1977-től negyven esztendőn át Székesfehérvár különböző templomaiban: 1995-ig a ciszterci, majd rövid ideig a székesfehérvár-maroshegyi, végül 1996-tól 2017-es nyugdíjazásáig a szárazréti templom plébánosa volt. A közösségek kovásza volt a plébániákon, minden korosztály számára hitelesen adta át a keresztény értékeket, közvetítette a keresztény kultúrát.

Lelkipásztori feladatai mellett az egyházzene is fontos szerepet töltött be életében. 1999 és 2006 között a Ciszterci Szent István Gimnázium spirituális vezetője volt. Tette mindezt csendesen, higgadtan, szelíden, ugyanakkor krisztusi határozottsággal. Sosem engedett a külső nyomásnak, de mindig kereste és megtalálta a keresztény összhangot, a harmóniát, melyből a hívek gazdagon merítenek még ma is.

Számos egyházi kitüntetése mellett húsz éve Székesfehérváron Pro Civitate díjat vehetett át.

Forrás és fotó: szekesfehervar.hu; Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria