Székesfehérvári egyházmegyei zarándoklatot szerveztek Máriaremetére

Hazai – 2017. június 13., kedd | 10:35

Június 11-én kilencvenedik alkalommal hirdettek egyházmegyei zarándoklatot a csodatevő máriaremetei Szűzanya-kegyképhez, őrizve a Prohászka Ottokár és Shvoy Lajos püspök indította búcsújáró hagyományt. A szentmisén Spányi Antal püspök Mária példáját kiemelve a Szentháromság-tiszteletről beszélt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A főpásztort Esterházy László esperes, plébános köszöntötte, kiemelve a fehérváriak példaértékű hagyományőrzését. Elmondta: a hívek kilenc évtizede hűségesen részt vesznek a máriaremetei zarándoklaton, főpásztoraik vezetésével; a püspökök által a kegytemplom oldalában elhelyezett kőtáblák ma is a fehérvári egyházmegye mélységes Mária-tiszteletéről tanúskodnak.

Szentháromság vasárnapján, június 11-én idén is sokan jöttek el a székesfehérvári Szent Kristóf-templomból; a Krisztus Király-egyházközség tagjai is zarándokbusszal érkeztek a búcsújáró helyre.

Az ünnepi szentmisében Spányi Antal püspök hangsúlyozta: Isten feltárta előttünk létének titkát, megajándékozott bennünket a szentháromságos szeretettel, amelyre – Mária példáján keresztül – nekünk is válaszolnunk kell. A főpásztor arra buzdította a híveket, adják át teljesen életüket Istennek, feltételek nélkül fogadják el meghívását, terveit. Ne csak bensőleg éljék meg hitüket, hanem tevékenyen tegyenek tanúságot a három isteni személyről.

„Szükség van imáinkra, hogy ne a sötét erők, hanem Krisztus keresztje diadalmaskodjék a világ felett. Az apostoli időktől napjainkig mindig voltak olyanok, akik megvallva hitüket erőszakos cselekedeteknek voltak kitéve. Az Egyházat mindig érték – és érik ma is – támadások, amelyek miatt hitvallóan kell szót emelnünk. Tanúságtevő életünkkel védjük meg, álljunk ki a magyar keresztény értékek és a hagyományok mellett, amelyekre gyermekeinknek, unokáinknak nagy szükségük van. A Szentháromság egy Isten kegyelme legyen velünk, útmutatásával kezdjünk új életet, és kérjük a Boldogságos Szűz Mária oltalmát egész életünkre, nemzetünkre, az egész világra!” – hangzott el a székesfehérvári megyéspüspök szentbeszédében.

A szentmise végén Spányi Antal megköszönte a fehérvári és budapesti zarándokok részvételét. Megáldotta a kegytárgyakat, és reményét fejezte ki, hogy sosem szakad meg az egyházmegyéből érkező imádkozók köre, az engesztelők imaközössége; mindig lesznek olyanok, akik hálát adnak az imameghallgatásokért, felkeresik a remetei templomban őrzött kegyképet, hogy megköszönjék a Szűzanyának az életükben megtapasztalt kegyelmeket.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye/Berta Kata

Fotó: Lakata Pál

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria