Székesfehérváron folytatódott a Hangos Biblia felvétele

Hazai – 2019. augusztus 16., péntek | 12:55

A Benyik György biblikus tanár, plébános, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója által elindított kezdeményezés keretében augusztus 12-én Székesfehérváron olvasták fel az ószövetségi Számok könyvét és Judit könyvét. A mintegy hetven önkéntes, köztük Spányi Antal püspök, három-három percnyi szöveget olvasott fel.

2016-ban kezdődött el a Hangos Biblia felvétele. A Kárpát-medencében élő, különböző magyar dialektusban beszélő ötszáz önkéntes háromperces részletekben olvasta fel az egész Újszövetséget. Idén tervbe vették a program folytatását: az egyházmegyénként szervezett felolvasócsoportok segítségével, háromperces részletekben a teljes Ószövetséget szeretnék rögzíteni.

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház a Számok könyve és Judit könyve felvételét vállalta, amelyet a Szent László teremben rögzítettek Fülöp Zsolt és Sramek Nándor hangmérnökök közreműködésével.

Az egybegyűlt felolvasókat Spányi Antal köszöntötte. Emlékeztetett, a Bibliát sokféleképpen emlegetik; nekünk nagyon kedves az a név, hogy a „könyvek könyve”. De a Biblia még ennél is sokkal-sokkal több: Isten szava, élő eleven üzenete. A Biblia Isten kinyilatkoztatása. Egy könyv, hiszen ezt a kinyilatkoztatást leírták, hogy megmaradjon, el ne felejtődjön, meg ne változzon. Leírták, könyv formájában a kezünkbe tudjuk venni. 

A Biblia a világ legtöbb nyelvére lefordított könyv – folytatta a főpásztor. – Ezt a könyvet előbb kézzel másolták, most pedig, Benyik professzor úr ötlete alapján végigolvassuk, amelyről hangfelvétel készül. Azt gondolom, hogy ez is egy alkalom, egy lehetőség, hogy minél több emberhez eljusson az az üzenet, amit az Isten az embernek küld. 

Jusson el az emberek szívéhez és lelkéhez az üzenet, amely megmutatja, hogy hogyan kell élnünk, mit kell tennünk az életben, mit gondoljunk Istenről és egymásról – kívánta Spányi Antal. – Ez a felolvasás segítsen, hogy ne csak mi kerüljünk általa Istenhez közelebb, hanem imádságos jelenlétünk által vigyük egész városunkat is közelebb Istenhez.

Spányi Antal volt az első felolvasó a felvétel során, őt Ugrits Tamás pasztorális helynök, irodaigazgató követte, majd az önkéntesek, mintegy hetvenen, egymást váltva.

A Biblia felolvasásának Székesfehérváron már hagyományai vannak, hiszen adventi időben mindig sokan jelentkeznek az Újszövetség Maratonra. A célunk volt a versmondásban vagy más kulturális területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok megszólítása is – tette hozzá Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója.

Forrás és fotó: Székesfehérvár.hu; Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria