Szekszárdon tartották a Pécsi Egyházmegye központi tanévnyitóját

Hazai – 2016. augusztus 31., szerda | 15:30

A Pécsi Egyházmegye hivatalos, központi tanévnyitója idén a szekszárdi Szent József Katolikus Iskolaközpont ünnepsége volt. Augusztus 28-án délelőtt 10 órakor a felújított Szent József Katolikus Általános Iskolát Udvardy György pécsi megyéspüspök áldotta meg.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A belvárosi templomban tartott tanévnyitó ünnepség után a főpásztor szentmisét mutatott be.

A szekszárdi Szent József Katolikus Általános Iskola a „Környezet és Energia Operatív Program” keretében újult meg. Az új épületet a 2016/17-es tanév előtt Udvardy György pécsi megyéspüspök áldotta meg. Az áldás után a tanévnyitó ünnepséget és szentmisét a szekszárdi belvárosi templomban tartották. Itt mutatkozott be Tóth László, a Pécsi Egyházmegye új tanfelügyelője, aki elmondta: idén szeptember elsejétől újabb intézmények kerülnek az egyházmegyéhez: a Tolnai Szent István Gimnázium, a tamási Szent Balázs Óvoda, a dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Óvoda, valamint a komlói Szent Bernadett Óvoda.

Az egyházmegye nevelési-oktatási intézményei közül szinte mindegyikben volt kisebb-nagyobb felújítás, de a legnagyobb beruházásokra a közelmúltban a pécsi Szent Mór Katolikus Iskolaközpontban került sor. Hasonló munkálatok zajlottak a siklósi, a paksi és a mohácsi intézményekben is. A felújítások saját erőből, illetve pályázati forrásból összesen közel 600 millió forintból valósultak meg.

Az egyházmegyei intézményekben 2016-ban több mint kétszáz diák érettségizett és folytathatta tanulmányait a felsőoktatásban vagy választhatott más, számára fontos életpályát. Ahhoz, hogy a nevelő-oktató munka eredményes és igazán sikeres legyen, elengedhetetlen, hogy az egyházmegye az intézményeiben dolgozó több mint 400 pedagógus és óvodapedagógus szakmai megújulását is biztosítsa és figyelemmel kísérje. Szeptembertől közel 3700 diák kezdi meg tanulmányait egyházmegyei intézményekben.

Tóth László köszöntőjében elmondta: „A keresztény iskolai nevelésnek határozott elképzelése van az emberről és az életről. A keresztény iskola az a színtér, ahol ötvöződik a hit, a kultúra és az élet. Annak a kultúrának és hitnek a szintézise, amely tudatos világnézetté alakul. Ha a krisztusi példaképben élünk, akkor állíthatjuk, hogy evangelizációs küldetésben vagyunk: a keresztény iskolának ez a legnagyobb küldetése. Az iskolának a keresztény közösség életének keretei között kell működnie. A keresztény nevelési színtéren nincs külön ideje a nevelésnek, a tudás átadásának vagy a lelki nevelésnek. Itt értéket közvetítenek a felkészült és egységes meggyőződésű felnőttek, nevelők. Itt az egyes tudományágak törvényei szerint kell hozzájárulni a személyiség teljes érettségének kialakításához. Természetesen nem lehet elfelejteni, hogy az iskola a társadalomba integrálva létezik, és közoktatási feladatot lát el. Az egymásra hatás megjelenik, de nem csak ebben a relációban, hanem a szorosabb, családi vonatkozásban is.”


A Pécsi Egyházmegye új tanfelügyelője kiemelte: „Kölcsönös a kapcsolat a családokkal is. Pótolhatatlan a szerepe a szülői háttérnek, és nem lehet eredményt elérni, ha az egyes szereplők közt hiányzik a harmónia.”

A tanévkezdés kapcsán Tóth László hozzátette: „Ha nincs megújulás, nincs hordozás, nincs növekedés. A saját erőnkből ez nem megy, az újrakezdésre csak az Isten kegyelméből lehetünk képesek. Így kezdünk most egy új tanévet.”

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria