Szent Anna-búcsút ünnepeltek Balassagyarmaton Palánki Ferenc megyéspüspökkel

Hazai – 2019. július 23., kedd | 13:45

A palóc vidék egyik legnagyobb vallási eseményét, a Szent Anna-napi búcsút ünnepelték július 21-én, vasárnap a Palóc Hagyományéltető Napok keretében. Az ünnepi szentmisére Nógrád megye számos településéről, sőt a környező megyékből és a Felvidékről is érkeztek hívek.

A helyiek elmondása szerint ez az a nap, amikor az ég és a föld összeér.

A szentmisét megelőzően a nagytemplomtól több száz főből álló, népviseletes búcsújáró menet indult a Palóc ligetbe, hogy együtt ünnepeljenek és részt vegyenek a szertartáson.

E közös ünnepben osztozott a hívőkkel Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is, aki a szentmisét celebrálta. A főpásztor a jelenlévőkkel és a Szűzanyával, Szent Anna gyermekével együtt kérte Isten kegyelmét és áldását minden földi halandóra.

A Palócföld országhatáron belüli és túli községei évről évre egyre nagyobb számban vesznek részt a balassagyarmati Szent Anna-napi búcsún.

Szent Annának, Jézus nagyanyjának a palócok vallásos kultúrájában különösen fontos szerepe van, Anna a palóc katolikus asszonyok kiváltságosan tisztelt szentje. Meddőségben, nőgyógyászati betegségekben szenvedők, valamint áldott állapotban lévők egyaránt nagylelkű pártfogójuknak tekintik.

Forrás: Tóth János Csaba/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Komka Péter, MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria