Szent Anna ünnepe Veszprémben

Hazai – 2014. július 26., szombat | 17:54

A Veszprémi Főegyházmegyében két asszonyt tisztelnek védőszentként, Szent Annát és Boldog Gizellát. Az elmúlt években nagyobb hangsúlyt kapott Szent Anna tisztelete, az érseki székhelyen minden évben gazdag programmal készülnek ünnepére. A Veszprémi Főegyházmegye tudósítása.

Boldog Gizella már évtizedek óta ápolt tisztelete mellett az elmúlt években felelevenítették Szent Anna tiszteletét is a Veszprémi Főegyházmegyében. Az érseki székhelyen minden évben gazdag programmal készülnek ünnepére. Ebben az évben július 25-én, pénteken emlékeztek meg Szent Annáról, aki a nagyszülők védőszentje is.

A bazilika zsúfolásig megtelt hívekkel, köztük rengeteg nagyszülővel. Hagyományosan az Anna-napi szentmise keretében tartják a nagyszülők megáldását. Idén a nemrégiben felújított Szent Anna-mellékoltár felszentelésével kezdődött a megemlékezés a Szent Mihály-bazilikában.

A szentmisét Márfi Gyula érsek mutatta be a jelen levő paptestvérekkel. Homíliájában a főpásztor a hitvesi, szülői és a nagyszülői kötelezettségek teljesítéséhez elengedhetetlen tiszta szeretetről beszélt. Felhívta a figyelmet, hogy Szent Anna nemcsak nagymama, hanem anya és hitves is volt. Kitért arra, mennyire boldog, amiért egyházmegyéje két asszonyt tisztel védőszentként, Szent Annát és Boldog Gizellát: mindketten házas emberek voltak, feleségek, szülők és nagyszülők.

Kérte, imádkozzunk azért, hogy Szent Anna közbenjárására megkapjuk a tiszta szeretetet, a hitet: Jézus mindent átölelő szeretetében, a szentek és az egymást szerető családtagok szent közösségében, a szeretet végső győzelmében.

A szentmise végén a főpásztor a Szent Anna-ereklyével körmenetben körüljárt a bazilikában, és megáldotta a híveket.

A liturgia után Nagy Károly apátkanonok, a bazilika plébánosa köszöntötte a jelenlevőket. A meghívására Kóródi Anikó operaénekes és Réz Lóránt orgonaművész adott koncertet. Egy Szent Anna tiszteletére készült ősbemutatóval tisztelegtek az egyházmegye védőszentje és a nagyszülők előtt.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria