Szent Antal napján egy igazi misszionárius távozott – Elhunyt Komáromi János

Megszentelt élet – 2017. június 19., hétfő | 17:57

Komáromi János, a ferences világi rend tagja, hittanár és festőművész életének 74. évében, Szent Antal liturgikus emléknapján, június 13-án visszaadta lelkét a Teremtőnek. Temetése július 5-én 14 órakor lesz a Farkasréti temetőben, majd lelki üdvéért gyászmisét mutatnak be a városmajori templomban.

Komáromi János és felesége, Mária hat gyermeket neveltek fel, akik közül négyen házasok, ketten a ferences első rend tagjai. Házas gyermekeiktől eddig tizennyolc unokájuk született, s büszkén mesélte sokaknak, hogy úton van a tizenkilencedik unoka is.

A Komáromi házaspár 1993-ban nyert befogadást a Ferences Világi Rendbe (OFS), melynek 1997-től örökfogadalmas tagjai. János az Országos Tanács képzési felelőse, valamint az OFS folyóirata, a Forma Minorum szerkesztője volt. Érdeklődése a család, az életvédelem, az esztétika és a liturgia területe felé fordult. A Mária Rádió Életigenlő című műsorát szerkesztette és vezette. A halála előtti napon az Apostol TV-ben beszélt az élet védelméről.

A Magyar Katolikus Családegyesület Életvédő Fórumának világi szertartásmestere volt. Feleségével tizenhárom éve alapították Budapest XII. kerületében a Hegyvidéki Családépítő Klubot, ami az önkormányzat támogatásával annak kulturális szalonjában működik. Az Esztergom-budapesti főegyházmegye óraadó hitoktatójaként dolgozott a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskolában, az intézmény alapítása óta. Szinte a katedráról távozott Teremtőjéhez.

Az élet minden területén igazi misszionárius volt. Már a rendszerváltás előtt is, amikor újságkihordóként dolgozott, az újság mellé a hitéből is adott át azoknak, akikkel kapcsolatba került. Képzőművészeti alkotásai is az Isten által teremtett világról, benne az emberről, a szeretetről, a szabadságról, az életről szóltak.

Sok évtizede a Normafa közelében lévő Csacsi rétre a minden évben megérkező „igazi Mikulás” is ő volt; nagyon figyelt arra, hogy az ajándékcsomagok mellett lelki ajándékban is legyen részük a gyermekeknek és az őket kísérő felnőtteknek. Az általa szervezett „barlangkarácsonyok” lehetőséget adtak a jelenlévőknek, hogy átélhessék az ünnep misztériumát.

Odafigyelt az emberekre, szívélyes volt mindenkivel. Hitét soha nem rejtette véka alá, még a legnehezebb időkben sem. Az értékek, az élet védelme mellett mindig tántoríthatatlanul kiállt. Igazi ferences lelkiségű ember volt, a szó legmélyebb értelmében.

Komáromi János temetési szertartása július 5-én 14 órakor kezdődik a Farkasréti temető Hóvirág utcai ravatalozójában, majd 16 órakor a városmajori Jézus Szíve-templomban mutatnak be gyászmisét lelki üdvéért.

Forrás: Ferences Sajtóközpont

Fotó: Ferencesek.hu

Magyar Kurír