Szent Bertalan-búcsút ünnepeltek Hegyeshalomban

Hazai – 2016. augusztus 30., kedd | 10:01

Szent Bertalan-búcsút ünnepeltek augusztus 21-én Hegyeshalom plébániatemplomában. Az ünnepi szertartást Schmatovich János aranymisés kanonok, nyugalmazott teológiai tanár mutatta be, aki megáldotta a felújított barokk oltárt és a templom környezetében felállított szobrokat.


A szentmise elején Szalai Kálmán plébános köszöntőjében hangsúlyozta: a pályázati úton felújított oltár és a szobrok elkészítésével a templom (és egyúttal a falu) első említésének jövő évben esedékes 800 éves jubileumára készülnek. Kiemelte, a nemrég elkészült szobrokkal, valamint az ünnepet keretező Nagyboldogasszony- és Szent István-ünneppel szó szerint és szimbolikusan is a „szentek koszorúja” veszi körbe ünnepüket.

Az aranymisés szónok szentbeszédét az irgalmasság szentévének ihlető szentjeire, Szent II. János Pál pápára és Szent Fausztina nővérre építette. Miután ismertette több ponton is összekapcsolódó élettörténetüket, kiemelte, az irgalmasság tanításának előtérbe kerülése válasz a XX. századi történelemben elhatalmasodó gonosz félelemkeltésére.


Szent Bertalan személyére utalva a szónok kiemelte: az apostol észrevette Jézusban a rendkívülit, amikor a Megváltó említette neki, hogy látta a fügefa alatt. Jézus tudtára adta leendő tanítványának a jövőt: látóköre kiszélesedik, s igazi hitre jut majd. Az ünnepi szónok kiemelte, Bertalan apostol példája azt mutatja, hogy az egyeneslelkűség, a képmutatástól való óvakodás jutalma, hogy megláthatjuk Istent; Jézus szavaival: „látni fogjátok a megdicsőült Emberfiát.”

A szentmise végén a főcelebráns aranymisés áldásban részesítette a templomot megtöltő egybegyűlteket, majd egyenként megáldotta a felújított barokk oltárt, valamint a templom közelében elhelyezett Szűz Mária-, Jó Pásztor- és Szent Bertalan-szobrot.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria