Szent életű püspökök emlékére rendeztek hittanversenyt Nagyváradon

Külhoni – 2016. február 23., kedd | 14:35

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye közös szervezésében tizedik alkalommal rendezték meg Nagyváradon február 18. és 20. között az erdélyi katolikus iskolák diákjai számára a „Hivatások nyomában” elnevezésű hittanversenyt.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A versenyen a katolikus teológiai líceumok 9–12-es diákjainak egy-egy csapata vett részt, iskolánként három diák és egy kísérő tanár.

Akárcsak 2006-ban, a verseny első fordulójában a téma Boldog Bogdánffy Szilárd nagyváradi, Isten szolgája Márton Áron gyulafehérvári, valamint Boldog Scheffler János szatmári püspökök élete volt, hogy a fiatalok jobban megismerjék az Istennek és a felebarátnak szentelt élet példáját.

A pénteki nap a Böcskei László nagyváradi megyéspüspök által főcelebrált szentmisével kezdődött, amelyet a verseny követett. A vetélkedőre tizenegy csapat érkezett a gyulafehérvári, a temesvári, a szatmári és a nagyváradi egyházmegyéből. A versenyen való részvételnek az volt a feltétele, hogy a diákok egy rövid filmetűdöt készítsenek, amelyhez mottóul egy számukra érdekes és érvényes üzenetet hordozó gondolatot kellett választaniuk a három püspök egyikétől. Ugyanakkor egy ötperces jelenettel is készülniük kellett – saját vagy már létező forgatókönyv alapján –, amelyben Boldog Bogdánffy Szilárd, Isten szolgája Márton Áron, illetve Boldog Scheffler János életének egy-egy eseményét mutatják be.

A díjátadó ünnepség a püspöki palota dísztermében zajlott este. Csíki Dénes pápai káplán, Márton Áron egykori titkára köszöntötte a versenyzőket, majd Kiss Albert tanfelügyelő kiemelte, hogy minden résztvevő nyertesen megy haza, hiszen mindenki gazdagodhatott tudásban, de a találkozás és együttlét örömével is.

Vacsora után beszélgetést tartottak az egyházmegyei laikusképző központban a boldoggá avatásokról, a nagy püspökök életszentségéről, emberi nagyságáról, életpéldájáról. A gyulafehérvári érsekség részéről Csíki Dénes, Márton Áron püspök egykori titkára és Kasza László, a főpásztor szenttéavatási ügyének viceposztulátora szólalt fel.

Az első díjat a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Teológiai Líceum csapata nyerte el. Második helyen a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum csapata végzett, míg a harmadik helyet a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum csapata szerezte meg. A díjakat és könyvjutalmakat Böcskei László megyéspüspök, Zalder Éva iskolaigazgató és Benedek Ramóna hitoktató, a verseny kezdeményezője és fő szervezője adták át.


Szombaton a verseny résztvevői a máramarosszigeti börtönmúzeumba, a vértanú püspökök szenvedésének egyik színhelyére látogattak el, valamint Boldog Scheffler János püspök sírjánál imádkoztak Szatmárnémetiben. Vasárnap a Szent László-templomban bemutatott hálaadó szentmisével ért véget a verseny.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria