A szegényekre és segítőikre figyeltek Szent Erzsébet ünnepén Vácott

Hazai – 2017. november 22., szerda | 15:44

A Váci Egyházmegyei Karitász, a Vác-Alsóvárosi Szent Anna és a Deákvári Szent Erzsébet Karitászcsoport szervezésében a karitász védőszentjének, Szent Erzsébetnek ünnepén, november 19-én ünnepi szentmisét celebrált Beer Miklós megyéspüspök a váci székesegyházban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A püspök szentbeszédében utalt Ferenc pápának a szegények első világnapjára kiadott körlevelére, amely a „Ne szóval szeressünk, hanem tettel!” apostoli gondolatot foglalja össze. Szent Ferenc és a mi magyar szentünk, Szent Erzsébet a saját korukban valósították meg a szegények szolgálatát, tetteik és áldozatos életük példa a mindenkori keresztény ember számára.

Az adományokról szólt az evangéliumi példabeszéd, miszerint Istentől talentumokat kapunk, „ki-ki képessége szerint” (Mt 25,15). Ezt ismerjük fel mindenekelőtt, mert vannak talentumaink, „tehetségesek” vagyunk Isten szemében. Ezért senki nem hasztalan, senki sem annyira szegény, hogy ne tudna adni valamit a körülötte élőknek. Az Úristen elhalmoz bennünket adományaival, kiválasztottak és megáldottak vagyunk általa. Szerinte egyetlen gyermeke sem kidobandó, mindenkire küldetést bíz, és mindenkire szükség van – hangsúlyozta a főpásztor.

Majd kiemelte: a szegények nem problémát jelentenek, hanem erőforrást, amelyből meríthetünk, hogy az evangélium lényegét befogadhassuk és megélhessük azt a mindennapi életünk folyamán; egymás segítésében teljesülhet ki az életünk, ezért válnak a szegények Egyházunk kincsévé.

A szentmisén Beer Miklós megáldotta és szétosztotta a Szent Erzsébet-kenyereket és átadta a Szent Erzsébet-díjakat a Váci Egyházmegyében hosszú ideje áldozatos karitászmunkát végző önkénteseknek. A díjat idén a bagi karitászcsoportból Katona Károlyné; a diósjenői karitászcsoportból Czerman Józsefné, valamint a zebegényi karitászcsoportból Szikriszt Miklósné vehette át.

November 26-án kezdetét veszi a „Tárjátok ki a szíveteket” elnevezésű kezdeményezés, a Katolikus Karitász által elindított adventi segélyakció – ebből az alkalomból adománygyűjtő programokat hirdetnek a rászoruló családok megsegítésére a téli időszakban.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria