Szent Ferenc-napi paprikafesztivált rendeznek Szegeden

Megszentelt élet – 2014. szeptember 30., kedd | 16:00

Október 4-én rendezik meg idén az alsóvárosi paprikafesztivált Szegeden a ferences kolostor kertjében, illetve a Napsugaras Tájházban. A régi hagyományt felelevenítve a hívek terményoltárt készítenek Szent Ferenc napján – tájékoztatott az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont.

Idén is a fűszerpaprika áll majd az ünnep központjában.

A tájházban a népi hagyományoké és a zenés-táncos mulatságé lesz a főszerep, a kolostorban pedig a ferences gyógyító hagyományokat mutatják be. A ferences szerzetesek vetették el Szegeden az első paprikamagokat a kolostor kertjében, és például mérges rovarcsípéseket és hideglelést is gyógyítottak a paprikás pálinkával.

A templomtéren paprika- és fűszerpiac várja az érdeklődőket. A családok játszóházakban próbálhatják ki ügyességüket egész nap. Ezen kívül méhészeti bemutatót is szerveznek.

A „paprikás hangulatú” játszóházban paprikafüzéreket, díszeket lehet készíteni. A gyógynövényes kertből szedett növényekből fűszercsokrokat kötnek, és az újrahasznosítás jegyében hulladékokból készítenek tárolóedényeket a bőséges termés számára.

Délután rendhagyó módon két játszóházat is tartanak: amíg a gyerekek paprikamotívumok felhasználásával kézműveskednek, addig a felnőtteket a kolostori ispotályba és teaházba várják, ahol bemutatják a fűszerpaprikát mint gyógynövényt, valamint paprikás pálinkát és mézet lehet készíteni. Mindenki összeállíthatja a saját teakeverékét, amelyhez a szervezők receptúrát is adnak. Az így elkészült gyógyteát saját készítésű teazacskóban lehet hazavinni.

A rendezvény fénypontja a paprikaszentelés lesz: a tájházból zenés-táncos menet viszi a paprikát a ferences templomhoz, ahol 15 órakor szertartás keretében szentelik meg az idei termést.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria