Szent Gellért-díjakat adtak át Veszprémben

Hazai – 2014. szeptember 29., hétfő | 18:24

Márfi Gyula érsek és Mail József gazdasági helynök Szent Gellért püspök, vértanú, a katolikus iskolák védőszentjének ünnepén, szeptember 24-én a veszprémi érseki palotában adta át a Szent Gellért-díjakat – tájékoztat a Veszprémi Főegyházmegye.

A Szent Gellért-napi ünnepség a Szent Mihály-bazilikában bemutatott szentmisével vette kezdetét. Homíliájában Márfi Gyula érsek a Szentírás helyes értelmezéséről beszélt, valamint szót ejtett az istenfogalomról, a házasságról, a felebaráti kapcsolatokról és az örök életről is.

A szentmise után a pápai Szent István-iskola növendékei adtak műsort a megjelenteknek.

Az érseki palotában Mail József gazdasági helynök ismertette a főegyházmegye fenntartásában lévő iskolákat érintő személyi változásokat, valamint beszámolt arról, hogy több mint tíz százalékkal növekedett a gyereklétszám az előző tanévhez képest, így 2014 szeptemberében több mint háromezer diák kezdte meg tanulmányait a főegyházmegye oktatási intézményeiben.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere is köszöntötte a megjelenteket, és örömét fejezte ki, hogy a városban magas szintű oktatás folyik az érsekség által fenntartott intézményekben.

A Szent Gellért-díj arany fokozatát öten, az ezüst fokozatot tizenheten vehették át. A díjazottak névsorát a Veszprémi Főegyházmegye honlapján olvashatják.

A Szent Gellért-díjat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munka elismerésére.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria