Szent Imre-ünnep és emléktábla-avatás a nyíregyházi katolikus iskolában

Hazai – 2019. november 11., hétfő | 12:08

Névadóját ünnepelte a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola november 5-én. Az ünnepi alkalmon Bosák Nándor nyugalmazott püspök a 7–12. évfolyamos, Nagy Csaba iskolalelkész pedig az 1–6. évfolyamos diákoknak mutatott be szentmisét.

A szentbeszédben a püspök Szent Imre életútjáról elmélkedett, hangsúlyozva, az örökségét úgy tudják legjobban megélni és továbbadni a diákok, ha a bűn nélküli életet, a szeretetet útját választják, és megtartják Krisztus parancsait.

Nagy Csaba elhozta jó barátját, Marci bábot, amelynek a történetén keresztül az alsós gyerekek Szent Imre életével, példájával és nagyságával ismerkedhettek meg. Az ünnepséget még szebbé tette, hogy az 5. évfolyamos tanulók ezen a napon kapták meg az osztályfőnöküktől a közösség jelképét, a Szent Imré-s jelvényt. Ezzel a felsőbb évesek szimbolikusan is az iskola közösségébe fogadták őket. Az intézménybe újonnan érkező kilencedikesek is átvehették a kitűzőt, melyeket a mise alatt Bosák Nándor püspök megáldott.

Később a felsőbb évesek tablót készítettek választott példaképükről, szentekről, az általános iskolai tagozat diákjai pedig akadályversenyen mérték össze ügyességüket. Végül az iskolában működő Topogó néptáncegyüttes bemutatója és közös táncház zárta az ünnepséget.

A megemlékezés végén új emléktáblát avattak, amit az iskola falán helyeztek el. A táblát a Kállay család és a Szent Imre Baráti Kör állíttatta Kállay Miklós miniszterelnök fiai: Kállay Kristóf, Kállay Miklós és Kállay András emlékére, akik az intézmény jogelődje, a Királyi Katolikus Gimnázium diákjai voltak.

Az emléktábla-avatáson részt vett Kállay Helén és Kállay Kristóf, a Kállay család leszármazottai; Andrási Beáta, a Nyíregyházi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese; Nagy Szabina önkormányzati képviselő; Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény megbízott vezetője, valamint a valamikori Királyi Katolikus Gimnázium öregdiákjai.

Komiszár Dénes helytörténész felelevenítette a Királyi Katolikus Gimnázium történetét, amelynek jogutódja a mai Szent Imre-gimnázium.

A cserkészek sorfala között az emléktáblát Kállay Miklós unokája, Kállay Helén és Tormássiné Kapitány Ágotha intézményvezető leplezte le, majd Bosák Nándor püspök áldotta meg azt. Végül az emlékezés koszorúit helyezték el a család, az iskola és a Szent Imre Baráti Kör képviselői, valamint Andrási Beáta és Dohanics László.

Az ünnepségen közreműködtek az alapfokú művészeti iskola intézményegység tanárai és diákjai.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Hubai Levente és Zagyva Klára

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria