Szent István király ünnepe Szatmárnémetiben

Külhoni – 2014. augusztus 21., csütörtök | 10:23

Szent István a kereszténységbe fektette a bizalmát, ezáltal biztos alapokra helyezte az országot – mondta az augusztus 20-i ünnepi szentmise homíliájában Schönberger Jenő püspök – tájékoztat a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye.


Az egyházmegye fővédőszentje, Szent István király ünnepén, augusztus 20-án reggel kilenc órakor mutatott be szentmisét Schönberger Jenő püspök a székesegyházban, Szatmárnémetiben. Az eseményre idén is sokan eljöttek emlékezni államalapító szentünkre, tiszteletüket fejezni ki élete, áldozata és alkotása előtt.

Schönberger Jenő püspök szentbeszédében a keresztény alap nélkülözhetetlenségéről, az Egyház építésének fontosságáról beszélt: „Szent István a kereszténységbe fektette bizalmát, ami által biztos alapokra helyezte azt az országot és népet, amit Isten rábízott. Ő az Egyházra építette az életét és az országát. Ma mindenekelőtt a szentre tekintünk föl, aki felajánlotta önmagát, teljes családját az Istennek, és ezzel mutatott példát népének, hogy nincs más út a jövő felé, csak az Isten útja. Ezt az utat maga Jézus jelölte ki számunkra, ő az alapja az egyházunknak.”


„Szent István egyházmegyéket alapított, az egész országát úgy szervezte meg, hogy mindenkinek lehetősége jusson az Istennel való kapcsolatra. Nagyon sok kritika éri ma az Egyházat, de elgondolkodunk mi valamikor azon, ki megy el a leprás betegeket ápolni, az őserdőkbe igét hirdetni, ott tudatlanokat tanítani, ki épít a leglehetetlenebb helyeken kórházakat, ki gondoskodik az öregekről, a bűnösökről, a mindennapok keresztjeit fájdalommal hordozókról?” – tette fel a kérdést a főpásztor.

„A válasz erre gyakran: »Majd az Egyház megteszi!« És ha valami hiányzik, rögtön feltesszük a kérdést, miért nem lép valamit az Egyház? Szeretnünk kell az Egyházat, és a szeretetünk kell, hogy életet leheljen bele, mert az Egyház mi vagyunk, minden egyes keresztény” – hangsúlyozta a püspök.

„Szent István példának hagyta, hogy bármennyire vannak ráncok és hibák is az Egyház arcán, mégis a mi édesanyánk, tőle kaptuk a lelki életünket, és ezért a hibáival együtt szeretnünk kell. De nem elég szeretni, hanem építeni kell, tenni érte azt, amit csak mi tehetünk meg” – mondta Schönberger Jenő.


A szentmisét követően a püspök asszisztenciájával, valamint a hívekkel a jelenlevő közéleti szereplőkkel együtt a székesegyház bejárata melletti Szent István szoborhoz vonult, és megkoszorúzta. Az ünnepi szentmise idén is része volt a Partiumi Magyar Napok programjának.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria