Szent István királyra emlékeztek Egerben

Hazai – 2016. augusztus 23., kedd | 14:35

Államalapító Szent István király ünnepén – hagyományos módon – az új kenyér megáldásával vette kezdetét a Ternyák Csaba érsek által bemutatott ünnepi szentmise az egri székesegyházban augusztus 20-án.

Szent István nem a futóhomokot, hanem a sziklát választotta, amikor népét a kereszténység útjára vezette, s ez a párhuzam a mai napig érvényes – hangsúlyozta az egri érsek szentbeszédében. Kiemelte: a mai ünnep jó alkalom arra, hogy újra az evangéliumi életre lépjünk, s ha eltévedünk, döntsük el, hogy vissza akarunk térni erre az útra.

II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtti magyarországi látogatásának emlékét felelevenítve Ternyák Csaba idézte a szent pápa szavait: „Királyotoktól és nevelőtöktől Krisztus ismeretét tanultátok, megtanultatok az evangélium szerint élni, akkor ne éljetek tovább úgy, mint a régi ember, aki rabszolgája önző egyéni vágyainak. Az élvezet, a birtoklás és a siker hajszolásának. Éljetek, mint új ember, aki hasonlóvá válik Krisztushoz és megnyílik mások felé!”

A főpásztor hozzátette: Szent István intelmei, melyeket fiához, Szent Imréhez írt, ma is jó iránytűként szolgálnak társadalmi és egyéni életünk kapcsán is. A nyolcadik intelem a gyermekek szülők iránti engedelmességéről szól, s a gyermekeknek példaképekre van szükségük, sok olyan édesapára lenne szükség, mint a szent király volt, aki saját életpéldájával vezette gyermekét a jó úton.

A szentmise végén a megáldott kenyeret szétosztották a hívek között.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria