Szent István királyt ünnepelték Londonban

Külhoni – 2016. szeptember 5., hétfő | 18:49

Az Angliában élő és dolgozó magyar hívek szeptember 4-én gyűltek össze, hogy államalapító királyunkra emlékezzenek a london-brentfordi Szent János evangélista katolikus templomban. A szentmisét Cserháti Ferenc, a külföldi magyar katolikusok lelkipásztori ellátásával megbízott segédpüspök mutatta be.


Az ünnepi szentmisén részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet, Pátkai Róbert nyugalmazott evangélikus püspök, Salánki István református lelkész, magyar cserkészek és a különböző magyar civil szervezetek és egyesületek vezetői.

Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök prédikációjában a következő szavakkal buzdította a magyar testvéreket államalapító uralkodónk örökségének megőrzésére: „Szent István király ma Londonban gyűjtött össze minket, ebben a szép templomban, hogy újra elmondhassa intelmeit, és hirdesse a bölcsesség, az igazság, a szeretet és a béke királyi útját, azokat a szép értékeket, amelyek mindig naggyá tették az embert, naggyá tették népünket, és a jövőben is naggyá teszik nemzetünket, bárhol is élünk a világban. Szívből kívánom, hogy továbbra is legyünk hűségesek a Jóistenhez, egyházunkhoz, Szent István király keresztény és magyar örökségéhez: úgy éljünk, hogy büszke legyen ránk Anglia, amely befogadott és otthont adott, és legyen büszke ránk Magyarország, a mi édes hazánk, ahonnan elszármaztunk, és ahová gyökereink visszahúznak. Szent István királyunk és a többi magyar szent életpéldájából merítsünk erőt és bátorítást; ápoljuk őseink szent örökségét, keresztény hitünket és magyarságunkat, és akkor biztosan hazatalálunk mindannyiunk közös hazájába, az Isten országába.”

A szentmise után a püspök megáldotta az új kenyeret, utána pedig átadta a Szent István-díjakat. Az idei kitüntetettek Liscsey Ferenc, Horváth Ádám és Bozóki Mihály voltak.

Ezt követően a londoni magyarok Szent István Házában, a Mindszenty teremben folytatódott a közös ünneplés, magyaros ebéddel.

Forrás és fotó: Csicsó János angliai főlelkész

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria