Szent István napja a családban

Kultúra – 2014. augusztus 10., vasárnap | 10:05

A Magyar Katolikus Családegyesület Családi ünnepeink címmel füzetsorozatot jelentet meg azzal a céllal, hogy segítsék a magyar családokat keresztény módon megülni legjelentősebb ünnepeinket. A legújabb kötet Szent István király ünnepéhez kapcsolódik.

„A régiek az augusztust Szent István havának nevezték. Ha Szent Istvánra gondolunk, alakjáról sok minden eszünkbe juthat. Legelőször arra gondolok, hogy boldog nemzet vagyunk, mert történelmünk élén, itt a Kárpát-medencében egy szent család áll: Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg. Három szent. Ők a családban lettek szentté. Kevés ilyen nemzet van, aki indulásánál hasonlóval dicsekedhet” – ezekkel a gondolatokkal köszönti az olvasót Bíró László családreferens püspök a kiadványban.

A hiánypótló füzetsorozatnak eddig öt száma jelent meg: pünkösd, advent, karácsony, nagyböjt és anyák napja ünnepét járják körül. A sorozat célja, hogy segítse a családokat igazi családegyházzá válni. A füzetsorozat elmélkedéseket tartalmaz az ünnepről, segítve ezzel a családon belüli evangelizálást. Az ünnep bensőségessé, széppé válik a családi életre alkalmazott liturgiával ezt segítik az imák és énekek. A füzetek merítenek a gazdag néphagyományból, és elősegítik az ünnepi asztal emlékezetessé tételét.

A most megjelent Szent István-napi füzet is a közös családi ünneplést, az Egyház és a család kapcsolatát, valamint Szent István király méltó ünneplését kívánja szolgálni. A füzet annyiban tér el az eddig megjelent kiadványoktól, hogy a megszokott családinterjú helyett ezúttal plébánosokat kérdeztek a szerkesztők arról, hogyan segíti, milyen hatással van Szent István király a plébánia közösségek életére.

A Harmat Kiadó gondozásában megjelent füzet már kapható a nagyobb keresztény könyvesboltokban; megrendelhető a http://www.12kosar.hu/ weboldalon, ahol a sorozat többi, már megjelent darabja is elérhető.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria