Szent István-szobrot avattak Újfehértón

Hazai – 2014. szeptember 22., hétfő | 12:58

Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentmisével egybekötött ünnepség keretében áldotta meg az újfehértói Szent István Gimnázium és Szakközépiskola előtt elhelyezett mellszobrot szeptember 19-én.

A két védőszent – Szent István király és Boldog Kolping Adolf – oltalma alatt álló újfehértói Szent István Gimnázium és Szakközépiskolában hagyomány, hogy augusztus 20-a után egy hónappal lelki nap keretében emlékeznek államalapító királyunkra.

A szentmisével és szobormegáldással egybekötött ünnepségen jelen volt Kozma Péter kormánymegbízott, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Juhász Imre, Újfehértó plébánosa, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet igazgatója, Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere és Pintérné Bretus Éva, a KOSZISZ oktatási referense.

Bosák Nándor homíliájában Szent István király érdemeit kiemelve rámutatott, hogy az államalapító olyan ember volt, aki a saját életét és országát az evangélium, illetve a keresztény tanítás alapjaira építette, valamint az igazságért való küzdelmében is e tanításból merített. Hangsúlyozta: életünk gyermekkorunktól kezdve olyan irányú építkezés, amelynek mások boldogulására is kell szolgálnia. Szent István élete példa számunkra. Élete nemcsak dicsőség volt, hanem küzdelem a jóért, az igazságért, amelyben mindig tudta, hogy kire tekintsen.

A szentmisét követően Buczkó Ágnes igazgatónő röviden bemutatta az iskola történetét. A gimnázium – amely a környék egyetlen gimnáziuma – 1961 óta működik, 2008-ban a megyei önkormányzat mentette meg a bezárástól. 2012-től új fenntartóhoz, a Magyar Kolping Szövetéghez került. Ezt követően Juhász Imre plébános-igazgatónak köszönhetően folytatódott a felújítás, valamint díszudvart és nemzeti emlékparkot alakítottak ki az intézményben. Ugyanebben az évben választották Szent István királyt védőszentnek, hálából az iskola megmaradásáért. 

Kozma Péter kormánymegbízott ünnepi beszédében államalapító Szent István király életét és kormányzását mutatta be a diákoknak, a megkeresztelkedésétől kezdve a belső hatalom megszilárdításáig.

Seszták Oszkár felidézte az „iskolamentés” körülményeit, örömét fejezte ki, hogy fejlődik az iskola, végül pedig arra kérte a diákokat, hogy reggelente, amikor elhaladnak Szent István szobra előtt, próbálják felidézni intelmeit adjon nekik megerősítést és kitartást a mindennapi munkához.

Az ünnepségen közreműködtek: Varga Emilia, Nagy Zoltán, Nyeste Tamás és Szilvási Tamás, az iskola diákjai. Végül a pedagógusok és a diákok koszorút helyeztek el a Szent István-szobor talapzatán.

A mellszobrot Szabó Sándor szobrászművész és Török József kőfaragó mester készítették.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria