Szent Jakabról elnevezett szociális központ nyílik Egyházashetyén

Hazai – 2018. szeptember 23., vasárnap | 17:29

Szeptember 21-én Székely János szombathelyi megyéspüspök áldotta meg a Szent Jakab Szociális Központot Egyházashetyén. Az új intézmény a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász részeként működik majd.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Berzsenyi Dániel szülőfalujában néhány éve újították fel a templomot. A helyiek már akkor is keresték a megoldást, hogy hogyan hasznosíthatnák az egykori plébániaépületet. A hosszú tervezgetés után született döntés alapján, az egyházmegyei Karitász jóvoltából, szociális foglakoztatási célokat szolgál majd az épület – 2019 januárjától.

A Szent Jakabról elnevezett szociális központot szeptember 21-én áldotta meg Székely János szombathelyi megyéspüspök. Az ünnepi esemény kezdetén, az egyházashetyei templomban bemutatott szentmisén köszöntötték Simon Katalin kántort, aki hetven éve szolgálja énekével a híveket, Isten dicsőségére.

A főpásztor kiemelte: napjainkban sokan mindent megtesznek a pénzért, hatalomért, mégis boldogtalanok. Mert az igazi értéket nem ezek jelentik, hanem azok, amelyeket például az egyházmegyei Karitász is megteremt szociális intézményeivel – ahol nemcsak munkát, hanem emberibb, élhetőbb világot, közösséget is találnak a perifériára szorult emberek.

A szentmise végén Székely János püspök megáldotta a település másik híres szülötte, Hetyey Sámuel egykori pécsi megyéspüspök emléktábláját, ezt követően a Szent Jakab nevét viselő központ épületét.

A Szent Jakab Szociális Központ pszichiátriai és szenvedélybetegek közösségi gondozójaként működik majd, ahol a szakemberek lakóközösségükben gondozzák a súlyos betegeket. Azoknak a pszichiátriai és szenvedélybetegeknek, akik már gyógyultak és tudják vállalni a beutazást, munkalehetőséget is biztosít az intézmény, amely 2019. január 1-jén kezdi meg működését, nyolcvan fővel.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria