Szent Klára ünnepe Csíksomlyón

Külhoni – 2018. augusztus 13., hétfő | 15:44

Augusztus 11-én ünnepli az Egyház Assisi Szent Klára liturgikus emléknapját. A Csíksomlyó Ágacskája Klarissza Monostorban élő nővérek augusztus 10-én, pénteken előesti ünnepi szentmisében emlékeztek meg rendalapítójukról.

„Tekintsetek rá, s eláraszt a fény benneteket” – idézte Urbán Erik OFM, a kegytemplom igazgatója prédikációjában a 33. zsoltárt. – Ezt ünnepeljük Assisi Szent Klára anyánkban, hiszen nevének jelentése is fény, fényesség. Szent Ferenc, amikor a Naphimnuszban a napról, a csillagokról, tiszta vízről beszél, akkor igazából Kláráról beszél, aki „tiszta, ragyogó, ékes számunkra, mert belenézett a fényességbe, de nemcsak őt magát ragyogta be a fényesség, hanem ezt a fényességet tovább is adta.”

A szónok arra hívta fel a figyelmet, hogy „nagyon sokszor azt mondjuk, olyan szép volt az ünnepség, közelebb kerültem ez által az Úr Jézushoz. Ez nem elég. Bele kell helyezkednünk! Erre a belehelyezkedésre van egy egész életünk, de nem szabad eltékozolnunk egy percet sem, mert minden az üdvösségünkért van. Hiába van tele a hűtőszekrény élelemmel, nem elég közel kerülni a hűtőszekrényhez. Ki kell nyitni, és bele kell nyúlnunk, hogy táplálkozni tudjunk. Az Úr Jézussal még inkább így van.”

Szent Klárát az Oltáriszentséggel ábrázolják – folytatta elmélkedését Urbán Erik –, mert a hagyomány úgy tartja, hogy amikor a szaracénok megtámadták a várost, a kolostort, Klára az Oltáriszentséggel elébük ment, és megmenekültek. „Klárának volt bátorsága, hogy magához ölelje az Úr Jézust, jó erősen kapaszkodjon belé. Hogy Klára a szőlőtőn maradt, és nem haszontalan szőlővessző, az abból látszik, hogy életének voltak gyümölcsei.”

Szent Klára példájára merjünk belehelyezkedni Isten kezébe! – buzdított Urbán Erik szentbeszéde végén, hiszen „Klára dúsan termő szőlőtő volt, és minden klarissza nővérben felfedezhetünk egy részt Szent Klárából, az ő derűjéből, öröméből, békéjéből, Istenre hagyatkozásából. Minden egyes nővérre tekintsünk áldásként.”

Forrás és fotó: Romkat.ro

Fotó: Suciu Dorottya/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria