Szent Kolumbánra emlékeznek az olaszországi Bobbióban

Kitekintő – 2015. augusztus 29., szombat | 13:58

Szent Kolumbán apát halálának 1400. évfordulója alkalmából tartanak ünnepi megemlékezést az észak-olaszországi Bobbio monostorában, melyet az ír vándorszerzetes alapított élete vége felé, 612-ben – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa különleges küldöttévé nevezte ki a bobbiói Kolumbán-ünnepségekre Angelo Scola milánói bíboros-érseket, aki augusztus 30-án, vasárnap ünnepi szentmisében emlékezik a nagy ír szentre, halálának tizennegyedik centenáriuma alkalmából. A Szentatya ebből az alkalomból latin nyelvű levélben köszönti a megemlékezés résztvevőit.

„Az ír nemzetiségű zarándok Európa számos országában hatékonyan hirdette Krisztust, és sok monostort alapított – írja Ferenc pápa levelében. – Átlépve az Alpokat, Ligúriában megalapította a bobbiói szerzetesi közösséget, mely híres tudományos tevékenységet fejtett ki.” Ferenc pápa levele utalást tesz XVI. Benedek egyik beszédére, melyet 2008. június 11-én, egy általános kihallgatás során mondott, melyben Szent Kolumbánt méltó joggal Európa atyjai közé sorolta, akik a kontinens keresztény gyökereit megvetették.

A pápai legátus küldöttségének tagjai között van az ír Noel Treanor püspök, Down és Connor főpásztora, akinek egyházmegyéje területén jött létre Szent Kolumbán apát első kolostora, továbbá Notker Wolf, a bencés konföderáció apátja.

Szent Kolumbán apát Írországban született 530–540 körül. Családi körben nagy műveltségre tett szert. Tizenkét társával Galliába ment, ahol több monostort alapított, amelyek közül a leghíresebb Luxeuil-ben található. Közben vándorszerzetesként hirdette az evangéliumot. Szigorú szerzetesi életformája hamar elterjedt német, francia és olasz földön is. 612-ben Itáliában, Genovától nem messze, Bobbióban alapított monostort, itt halt meg 615. november 23-án. Ereklyéit azóta is a templom kriptájában őrzik.

Bobbióban máig él a legenda, amely szerint a kolostor építésekor két ökör egy nagy gerendát vontatott kifelé az erdőből. Egyszer csak rájuk rontott egy hatalmas medve, és az egyik ökröt leütötte, majd fölfalta. Kolumbán akkor megparancsolta a medvének, hogy álljon be az ökör helyére, és a vadállat engedelmeskedett. Attól fogva engedelmes háziállatként segített mindenben a kolostor lakóinak. A legenda azt mondja el valójában, hogyan tudta a szent ír szerzetes megszelídíteni az emberi elvadultságot és a nyers erőt beállítani a teremtő, építő tevékenység szolgálatába. 

Jelentős tevékenységet fejtett ki a korabeli tudomány és irodalom terjesztésében. Írói tevékenysége is jelentős, munkáit latin nyelven alkotta. A bobbiói monostorban kódexmásoló műhely működött, mely a korabeli Európa egyik legjelentősebb szellemi centrumává tette.

Fotó: Vatikáni Rádió, AsinnersGuidetotheSaints.blogspot.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria