Szent László-búcsút tartottak Debrecen belvárosában

Hazai – 2015. július 2., csütörtök | 18:57

A debreceni Szent László Római Katolikus Domonkos Plébánia a templombúcsú alkalmából kilépett a templom és a templomkert falai közül, és a közeli forgalmas, ligetes Bem téren ünnepelt június 26-án – számol be a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapja.

A katolikusok 300 esztendeje térhettek vissza a városba, s a jubileumi év rendezvényeként nyílt lehetőség arra, hogy azon a köztéren ünnepeljenek a Szent László-plébánia hívei és sok vendég, ahol az 1940-es évek első felében évente több körmeneten vonultak a domonkos plébánia hívei.

A június 26-ai rendezvény egyben családi délután is volt, amit Fodor Levente, a városrész önkormányzati képviselője nyitott meg.

A program során a gyermekek kézműves-foglalkozáson, Szent László-„Ki mit tud?” versenyen vettek részt, miközben a Debreceni Helyőrségi Zenekar – védőszentje ünnepén – térzenét adott. Szent Lászlóról, a térség középkori katolikus múltjáról, a domonkosok jelenlétéről Velkey Ferenc, a Debreceni Egyetem történésze beszélt, majd a résztvevők a Debreceni Népi Együttes és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara magánének szakos hallgatóinak műsorát láthatták, hallhatták.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa Felföldi László esperes-plébános volt, aki beszédében az efezusiaknak írt levél alapján (6,12–20.) Szent Pál tanácsait a szent életére vonatkoztatva magyarázta: mit jelent a hit pajzsa, az igazság öve, a megigazulás páncélja, az üdvösség sisakja, a Lélek kardja. Majd bemutatta, hogy Szent László életében hogyan valósult meg mindez, buzdítva ezáltal a résztvevőket is Szent Pál szavainak mélyebb megértésére és követésére. A szentmisén közreműködött a debreceni Szent László Kórus Dobos Mihály vezényletével.

Az ünnepség vasárnap folytatódott: Tokodi László domonkos atya elsőmiséjén imádkozott együtt és adott hálát a közösség az új szerzetes papért.

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria