Szent László-búcsút tartottak Nagyváradon

Külhoni – 2015. június 30., kedd | 10:56

Június 27-én, szombaton tartották a nagyvárad-újvárosi Szent László-plébániatemplom búcsús szentmiséjét, melynek főcelebránsa és szónoka Urbán Erik csíksomlyói ferences szerzetes, érseki helynök volt – tájékoztat az Erdély Online.


Több szempontból is jelentősége volt annak, hogy miért éppen Urbán Erik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója volt a várad-újvárosi Szent László-plébániatemplom idei búcsúünnepségének főcelebránsa és szónoka. Egyrészt szülőfalujának plébániáját és egyházközségét, ahol annak idején megkeresztelték, elsőáldozott, bérmálkozott és ministrált, Szent László oltalmába bízták, másfelől pedig jelenlegi szolgálati helyén, a csíksomlyói Segítő Mária-kegytemplomban a hite mellett következetesen kitartó, s ezáltal számunkra több évszázad távlatából is utat mutató Szent László fából készült szobra is megtalálható. A meghívás különleges apropóját adta, hogy idén ünnepeljük a Szentatya által meghirdetett megszentelt élet évét.

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Prédikációjában Urbán Erik egy hasonlattal élve – egy napsütéses délutánon Torino egyik poros utcáján játszó gyermek egy nagyító segítségével a szemközti ház ablakára próbálja irányítani a sugarakat, hogy az ottani lakásban levő beteg kisöccse is részesüljön a napsütésben – érzékeltette azt: mennyire fontos, hogy Szent László példáját követve feladatunknak, illetve hivatásunknak tekintsük lelkünk templomának építését, s ezáltal fényt vigyünk mi is azok számára, akiknek csupán az élet árnyékos oldala jut. Ugyanakkor azt kérte a jelenlevőktől: tartsanak arra vonatkozó lelkiismeret-vizsgálatot, hogy mennyire szoros a kapcsolatuk kiváló szentünkkel, hogyan viszonyulnak a tiszteletéhez. Csak a régmúlt idők szentjének tartják-e, vagy valóban törekednek-e arra, hogy közelebb kerüljenek őhozzá? Szent Lászlóhoz hasonlóan akarnak-e igazán szolgálni, tisztában vannak-e azzal, hogy aki önmagát megalázza, azt felmagasztalják, vagy nem tudják, hogy hol van a társadalomban az igazi helyük?

A szerzetes úgy fogalmazott: napjainkban is szükségünk van olyanokra, akik nemcsak ideológiákat hangoztatnak, hanem hitükre támaszkodva szeretetből oszlopot építenek a nemzetük számára. Hozzátette: Szent László a maga korában megtette azt, amit Isten elvárt tőle, s nekünk is az a feladatunk, hogy ne csupán a szentek dicsőségét emlegessük, hanem tegyük, valósítsuk meg azt, amivel az Úr megbízott bennünket. Ferenc pápának a szerzetesek számára megfogalmazott tanácsát megfogadva, hálával tekintsünk a múltra, szenvedéllyel éljük a jelent, és reménnyel telve menjünk a jövőbe.

A szép gondolatokért Pék Sándor plébános, kerületi esperes mondott köszönetet a meghívottnak. Az ünnepség emlékezetessé tételéhez a Kribus Mónika kántor-karnagy vezette Halmos László-kórus fellépése is hozzájárult.

Fotó: Erdély Online

Magyar Kurír