Szent László nevét vette fel a Ludovika kápolnája

Hazai – 2017. március 29., szerda | 14:05

Szent László, a lovagkirály nevét vette fel a Ludovika főépületének kápolnája. A március 28-án, kedden tartott ünnepség a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fennállásának ötödik évfordulója alkalmából rendezett programsorozat része volt.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az ünnepségen arra emlékeztetett, a kormány Szent László-emlékévvé nyilvánította 2017-et; a lovagkirály 940 éve lépett trónra, és 825 évvel ezelőtt avatták szentté. Szent László Lengyelországban született, s bár a pogány Vazul unokája volt, a keresztény hagyományoknak megfelelően nevelkedett. A katonák és a határőrök védőszentje korán kitűnt testi erejével és termetével, és később szilárd jellemű, kitűnő hadvezérré, illetve bölcs uralkodóvá vált – mondta Vargha Tamás.

László 1077-ben lépett trónra, s uralkodásához fűződik, hogy Szent István útját folytatva a nyugati keresztény kultúrkörhöz kapcsolta az országot, szigorú, de igazságos törvényeket léptetett életbe. „Személyében testet öltött a keresztes háborúk lovagi ideálja, a lovagkirály eszménye” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: uralkodói és emberi kvalitásai megszerezték számára a nemzet tiszteletét. Megjegyezte: az emlékév alkalmat nyújt arra, hogy mindenki megismerje Szent László korát és tetteit, de arra is, hogy elmélyítse a Kárpát-medence népeinek kapcsolatát, megerősítse a határon túl élő magyarokkal való viszonyt.

Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora beszédében úgy fogalmazott: a névadó ünnepség az intézmény napjához és a Szent László-emlékévhez kapcsolódik. Rámutatott: az egykori királyt annyira tisztelték, hogy még a holta után is csodákat tulajdonítottak neki. Hozzátette, azért is választották a Ludovika főépületében található kápolna névadójának az uralkodót, mert a katonák és a határőrök védőszentje.

Lomnici Zoltán, a Szent László-emlékév tanácsadó testületének tagja ünnepi beszédében hangsúlyozta, a katonáknak szükségük van példaképekre, akik a nehéz küzdelemben segítik őket, hiszen akinek méltó példaképe van, az soha nem magányosan harcol, még ha egyedül is van. Elmondta azt is, hogy bár a nagy hírű király szent volt, de katonaember is, aki megértette, hogy a béke szavatolásához nem elégséges a jóakarat, erős kardforgató kézre is szükség van. Lomnici Zoltán szavai szerint az ünnepség is azt bizonyítja, a Honvédelmi Minisztérium és az egyetem a katonák felkészítésében, lelkük formálásában számít a lovagkirályra, tehát fontosnak tartja az életművét.

A beszédeket követően Vargha Tamás átadta az egyetem rektorának a névfelvételt rögzítő dekrétumot, majd ünnepi szentmisét celebrált Bíró László katolikus tábori püspök. Az egyházzenei szolgálatot a veszprémi Légierő Zenekar végezte.

Forrás: Nyulas Szabolcs/Honvédelem.hu

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria