Szent László-szobrot áldott meg Hódmezővásárhelyen Bíró László püspök

Hazai – 2017. október 13., péntek | 14:43

A Szent László trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László-emlékév keretében új, a lovagirályt ábrázoló szobrot avattak Hódmezővásárhelyen, a Szentháromság-templom előtt október 12-én.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepségen beszédet mondott Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere. Köszönetét fejezte ki Kenéz Heka Etelkának, a szobor adományozójának, majd emlékeztetett: valamennyi korabeli történeti forrás megjegyzi, hogy Szent László tökéletesen alkalmas volt az uralkodásra, mondhatni arra született; olyan intézkedéseket hozott, melyekkel képes volt megszilárdítani a magyarság létét Európában és a kereszténységet hazánkban. Az alpolgármester rámutatott: Szent László király Szent István életművének egyik legkiválóbb folytatója volt: templomokat, kolostorokat, iskolákat, birtokokat adományozott az Egyháznak; megerősítette és továbbfejlesztette a püspöki szervezetet; törvényei megszilárdították a rendet. Elkötelezett katolikus magyar királyként kezdeményezte István király, Imre herceg, Gellért püspök, valamint András és Benedek remeték szentté avatását.

A lovagkirály szobrát, Lantos Györgyi szobrászművész alkotását Bíró László tábori püspök áldotta meg. Beszédében hangsúlyozta: Szent László az örök élet távlatában élő ember volt, a vásárhelyi szobor tekintete épp ezt a dicső érzést fejezi ki.

Forrás és fotó: Promenad.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria