Szent Margitra emlékeztek a kunadacsi katolikus iskolások

Hazai – 2020. január 20., hétfő | 17:06

Szent Margit ünnepét január 17-én tartották a katolikus iskola diákjai és tanárai Kunadacson. A település az Alföldön, a Kiskunság északnyugati, Bács-Kiskun megye északi részén található.

A település korábbi iskolájának névadója IV. Béla király volt, de miután egyházi iskola lett, a generációváltást a történelem adta lehetőséggel oldották meg, hiszen IV. Béla leányáról elnevezve Szent Margit Katolikus Általános Iskola néven folytatja tevékenységét.

A névadóra emlékezve a diákok játékos formában ismerkedtek meg védőszentjük életével. A lelki program és az akadályverseny után templomi ünnep zárta a napot.

A szentmisét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be, koncelebrált Vass Huba kerületi esperes, valamint Stefszki Ferenc iskolalelkész és a kerület papsága. Részt vett rajta a település teljes vezetése, valamint az egyházközségi képviselő-testület elnöke is.

A szentmise kezdetén a főpásztor megáldotta az iskola zászlaját, valamint azokat a szentképeket, melyeket a diákok a nap végén emlékbe kaptak.

Bábel Balázs érsek szentbeszédében visszaemlékezett arra az időre, amikor hatodik osztályos korában részletesen tanult a tatárjárásról. A történelem eseményeiből kiindulva a korosztálynak megfelelő módon beszélt Szent Margit életéről és erényeiről. A szentmisében feladatot is kaptak a diákok és a felnőttek is: a diákoknak Gárdonyi híres regényét adta olvasásra feladatul a főpásztor, míg a felnőtteknek Kodolányi művét ajánlotta.

A szentmise végén az érsek külön megáldotta a nyolcadik osztályosokat, hiszen ők a másnapi felvételi előtt álltak. A szentmise záróáldása után mindenki a fehér asztal mellett összegezhette a lelkinap eseményeit.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria